ÚZSVM tradičně zpřístupnil návštěvníkům Dnů evropského dědictví bývalý klášter

21.09.2017 13:59

Regionální pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) v Havlíčkově Brodě se podílelo na přípravě významné kulturní akce – Dnů evropského dědictví, která v letošním roce připadla na sobotu 9. září 2017. ÚZSVM zdarma umožnil vstup do prostor svého sídla v Havlíčkově Brodě – bývalého kláštera a kostela svaté Rodiny.

ÚZSVM tradičně zpřístupnil návštěvníkům Dnů evropského dědictví bývalý klášter
Foto: ÚZSVM
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Obyvatelé i návštěvníci města mohli v tento den navštívit i běžně nepřístupné památky, mezi které patří i klášterní kostel sv. Rodiny. Návštěvníci zde mohli obdivovat mimo jiné i 26 lunet, které ÚZSVM převedl bezúplatně městu Havlíčkův Brod, a město je v sídle ÚZSVM, tedy v místech, kam byly původně pořízeny, dlouhodobě umístilo na základě příslušné smlouvy o výpůjčce.

Lunetové obrazy jsou souborem barokních děl malíře Jakuba Pischela z poloviny 18. století. Tvoří důležitý doklad o historii augustiniánského kláštera i města Havlíčkův Brod.

Rozlehlý areál bývalého augustiniánského kláštera s přilehlým kostelem sv. Rodiny a kaplí Božího hrobu je nemovitou kulturní památkou evidovanou v Ústředním seznamu kulturních památek.

Klášterní kostel sv. Rodiny byl vystavěn spolu s klášterem německým řádem augustiniánů v letech 1679 až 1705. K severnímu průčelí kostela přistavěná kaple Božího hrobu vycházející z podoby kaple v Jeruzalémském chrámu byla postavena v r. 1725.

V administrativním komplexu o kapacitě 200 kancelářských míst dnes sídlí několik státních institucí, největším uživatelem je od začátku roku havlíčkobrodské pracoviště Finančního úřadu pro Kraj Vysočina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…