ÚZSVM uspěl v restitučním sporu s Thun Hohensteiny o nemovitosti na Pardubicku

23.04.2014 13:34

Právní zástupci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových obhájili dřívější rozhodnutí pozemkových úřadů, které zamítly nároky Bertholda Thun Hohensteina na vydání rozsáhlého nemovitého majetku po jeho otci, zabaveného po 2. světové válce na základě tzv. Benešových dekretů. Městský soud v Praze potvrdil 17. dubna 2014 předchozí rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1 o žalobě proti rozhodnutí správního orgánu.

ÚZSVM uspěl v restitučním sporu s Thun Hohensteiny o nemovitosti na Pardubicku
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

Podle pozemkových úřadů neuplatnil Thun Hohenstein svůj nárok ve lhůtě stanovené zákonem č. 229/1991 Sb., o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku, resp. zákonem č. 243/1992 Sb., kterým se upravují některé otázky související se zákonem o půdě. Posledním možným dnem pro uplatnění nároku byl totiž 15. červenec 1996. Soud rovněž vycházel ze skutečnosti, že nemovitosti, jejichž majitelem byl JUDr. Leopold Thun Hohenstein, a kterých se jeho syn domáhal, byly zkonfiskovány v roce 1946 podle prezidentského dekretu č. 12/1945, o konfiskaci a urychleném rozdělení zemědělského majetku Němců, Maďarů, jakož i zrádců a nepřátel českého a slovenského národa.

Vlastnické nároky na rozsáhlý nemovitý majetek bývalého Svěřeneckého panství Choltice, Štěpánov a Valy na Pardubicku uplatňoval Berthold Thun Hohenstein od roku 1992 neúspěšně u soudů všech stupňů, včetně Ústavního.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…