ÚZSVM v Klatovech si připsal úspěch v restitučním sporu o areál bývalého kláštera

05.01.2020 21:13

Pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových v Klatovech uspělo před Krajským soudem v Plzni ohledně sporu o církevní restituce v areálu bývalého kláštera v Horažďovicích, kterých se vedl od roku 2016. Účetní hodnota tohoto areálu činí více než 15 milionů korun.

ÚZSVM v Klatovech si připsal úspěch v restitučním sporu o areál bývalého kláštera
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Od roku 2016 se Kongregace Školských sester de Notre Dame snažila prokázat, že stavby včetně pozemků v bývalém areálu kláštera a později vojenských kasáren v Horažďovicích nepatří státu, přičemž část areálu byla této náboženské společnosti vydána již v roce 2014 v rámci restitučního řízení.

Soudní spor o církevní restituce se vedl od roku 2016. Okresní soud v prvním stupni církvi vyhověl. Krajský soud v Plzni však v letošním roce rozhodl, že pozemky včetně staveb na nich postavených zůstávají ve vlastnictví státu. Církvi byly tímto rozsudkem vydány v bývalém areálu kasáren pouze pozemky včetně součástí a příslušenství, které souvisely s již dříve vydaným pozemkem včetně budovy na ní postavené, která byla předmětem restituce již v roce 2014.

Rozsudkem krajského soudu došlo k ukončení letitého sporu. Nyní bude potřeba vypracovat a připravit další smluvní úpravy, které se budou týkat zejména přístupu ke stavbám státních i nestátních subjektů přes pozemky, které jsou ve vlastnictví církve. Na této agendě zaměstnanci ÚZSVM v Klatovech dále pracují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…