ÚZSVM v příjmech překročil 859 milionů korun a zastupuje rekordní počet státních institucí

14.09.2016 13:15

Za prvních osm měsíců letošního roku vykázal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) příjmy ve výši 859,4 milionu korun. Oproti loňskému roku se jedná o nárůst o více než 56 milionů, tedy o 7 procent. Ve srovnání s rokem 2014 příjmy meziročně vzrostly dokonce o více než 301 milionů korun, což představuje nárůst o 54 procent. Výdaje naopak meziročně klesly o 24 milionů, tedy o tři procenta. Zároveň ÚZSVM uzavřel rekordní počet dohod o právním zastupování státních institucí, čímž šetří státu výrazné prostředky na externí právní kanceláře.

ÚZSVM v příjmech překročil 859 milionů korun a zastupuje rekordní počet státních institucí
Foto: uzvsm.cz
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových - logo

„Daří se nám zvyšovat příjmy a zároveň snižujeme výdaje. Jednáme s dodavateli a dosahujeme výrazných slev,“ prohlásila generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu s tím, že na snížení výdajů se významně podílel pokles výdajů programového financování, tedy zejména výdaje za IT systémy. „Razantně zvyšujeme transparentnost úřadu a posilujeme veřejnou kontrolu. Jsem ráda, že jsme za tuto naši snahu byli nominování na cenu Otevřeno občanského sdružení Otevřená společnost. Důsledně uplatňuji principy transparentnosti a péče řádného hospodáře. Mé aktivity ovšem nevnímají všichni kladně, končí totiž doba parazitování na prostředcích státu i jeho majetku. Za tento nový trend jsem odměněna řadou výhrůžek smrtí, mediální i sociální likvidací. Podala jsem samozřejmě trestní oznámení,“ uzavřela generální ředitelka.

ÚZSVM také v letošním roce uzavřel s organizačními složkami státu rekordních 1119 dohod o jejich zastupování v soudních sporech. Za stejné období v minulém roce jich úřad podepsal 512, jedná se tak o meziroční nárůst přes 119 procent. Oproti předloňsku, kdy bylo ve stejném období uzavřeno 208 dohod, se jedná dokonce o nárůst přes 438 procent.

Nejvíce se na příjmech úřadu podílely příjmy z prodeje pozemků, ty dosáhly 312,7 milionu korun. Příjmy z prodeje ostatních nemovitostí (bytů, domů a nebytových prostor) přesáhly 152,5 milionu korun. Příjmy z pronájmů pozemků za prvních osm měsíců letošního roku stouply na 138,4 milionů korun.

Podíl na příjmech úřadu za letošní leden až srpen má například prodej historického domu s pozemky nacházející se v centru Pardubic v těsné blízkosti zámku za 10 milionů korun. Mezi dalšími významnými příjmy byl prodej penzionu v Rozvadově za 14 milionů korun, prodej pozemků pod nákupním centrem v Českých Budějovicích za 19,5 milionu korun nebo prodej šesti pozemků o celkové výměře přesahující 5 000 m 2 v Praze Podolí v hodnotě 19 milionů korun. Prodej budovy bývalého vojenského štábu v areálu Kasáren pod Radobýlem městu Litoměřice vynesl 15,4 milionu korun a prodej budovy bývalého kulturního domu s přilehlým pozemkem na ulici Hraniční v Olomouci pak 12,5 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…