ÚZSVM ve Frýdku-Místku vyřešil pozemek, u kterého nebyl přes patnáct let evidován vlastník

15.04.2018 18:37

Odloučené pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) ve Frýdku-Místku prodalo ve výběrovém řízení za 240 000 Kč pozemek v obci Staříč – místní části Hradčany.

ÚZSVM ve Frýdku-Místku vyřešil pozemek, u kterého nebyl přes patnáct let evidován vlastník
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

O existenci pozemku se pracoviště ÚZSVM dozvědělo v roce 2015 zcela náhodně: V rámci přípravy zřízení elektrické přípojky na sousedním pozemku elektromontážní firma zajišťující zakázku pro společnost ČEZ Distribuce zjistila, že v katastru nemovitostí nemá pozemek zapsaného vlastníka. Jeho souhlas je přitom nezbytný pro vydání územního rozhodnutí ke stavbě.

Při prošetřování vlastnických vztahů k pozemku v minulosti nebylo možné zjistit, kdy přesně vznikla absence vlastníka v evidenci katastru nemovitostí. Z dostupných údajů v archivech se lze jen domnívat, že vlastník pozemku nebyl uveden již minimálně od roku 1999, kdy v rámci restitucí byly Pozemkovým fondem ČR vydány jako tzv. "náhradní pozemky" sousední parcely.

S ohledem na zjištěné skutečnosti byly potvrzeny nabývací tituly pozemku ve prospěch státu a ÚZSVM ohlásil svoji příslušnost hospodaření s tímto majetkem. Katastrálního pracoviště Frýdek-Místek provedlo zápis vlastníka do katastru nemovitostí a ÚZSVM poté udělil souhlas se stavbou elektrické přípojky.

Protože ÚZSVM pozemek, který se nachází ve stávající zástavbě rodinných domů, pro svou činnost nepotřebuje, a stejně tak není využitelný ani pro ostatní organizační složky státu, byla nemovitost nabídnuta veřejnosti k prodeji ve výběrovém řízení. Kupujícím uhrazená částka bezmála čtvrt milionu korun navýší příjem státního rozpočtu.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…