ÚZSVM vykázal za první pololetí rekordní příjmy, výdaje naopak klesly

19.07.2016 11:46

Příjmy Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) v první polovině roku dosáhly rekordních 763 milionů korun, jde o nejvyšší příjmy v prvním pololetí minimálně od roku 2008, kam sahá elektronický archiv ÚZSVM. Zároveň výdaje klesly meziročně o téměř 33 milionů korun.

ÚZSVM vykázal za první pololetí rekordní příjmy, výdaje naopak klesly
Foto: uzvsm.cz
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových - logo

„Jedná se o zcela mimořádný úspěch, který nebude lehké zopakovat. Schválený plán příjmů na celý rok 2016 podle státního rozpočtu ve výši 744 milionů korun jsme překročili již na konci prvního pololetí. Ráda bych poděkovala všem zaměstnancům, kteří se na tomto úspěchu podíleli,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Oproti stejnému období minulého roku narostly příjmy o 136 milionů korun (tj. o 21 procent) a o více jak 360 milionů korun (tj. o 89 procent) oproti roku 2014. Nejvýznamnější složku v rekordních výnosech představují příjmy z prodejů pozemků, které státu vynesly 290,9 milionu korun. Podíl na tomto čísle má i prodej pozemků pod nákupním centrem v Českých Budějovicích za 19,5 milionu korun nebo prodej šesti pozemků o celkové výměře přesahující 5 000 m 2 v Praze Podolí v hodnotě 19 milionů korun. Za 23 milionů korun prodal ÚZSVM městu Kroměříž areál bývalé okresní vojenské správy, přičemž do státního rozpočtu doputovala první splátka ve výši 7,6 milionu korun. Dalšími významnými příjmy v prvním pololetí byl prodej penzionu v Rozvadově za 14 milionů korun, prodej budovy bývalého vojenského štábu v areálu Kasáren pod Radobýlem městu Litoměřice za 15,4 milionu korun a prodej budovy bývalého kulturního domu s přilehlým pozemkem na ulici Hraniční v Olomouci za 12,5 milionu korun.

Meziročně nejvyšší nárůst příjmů o 16,9 % zaznamenal ÚZSVM u pronájmů pozemků, které v prvním pololetí 2016 vynesly 123 milionů korun. Příjmy z prodeje ostatních nemovitostí, tedy zejména budov a staveb, dosáhly více než 130 milionů korun, příjmy z prodeje finančního majetku pak 23,4 milionu korun.

Výdaje ÚZSVM v prvním pololetí činily 607,5 milionu korun a meziročně tak poklesly o 32,8 milionu korun (tj. o 5 procent). Oproti roku 2014 byly nižší o více jak 46 milionů korun (tj. o téměř 8 procent). Na poklesu výdajů se podílely zejména výdaje na programové financování, tedy zejména úspory v oblasti informačních technologií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…