ÚZSVM výrazně zrychlil šetření nemovitostí vedených na nedostatečně identifikované vlastníky

24.02.2017 10:48

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) ukončil ke konci roku 2016 šetření nemovitostí tzv. nedostatečně identifikovaných vlastníků celkem u 16 122 položek. Oproti konci předchozího roku počet vyřešených položek vzrostl dvojnásobně, oproti konci roku 2014 dokonce čtyřnásobně.

ÚZSVM výrazně zrychlil šetření nemovitostí vedených na nedostatečně identifikované vlastníky
Foto: uzvsm.cz
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových - logo

Po mém nástupu se podařilo výrazně zvýšit nejen počet prošetřovaných, ale zejména počet vyřešených nemovitostí s nejasným vlastníkem. Snažíme se primárně řešit ty případy, které komplikují rozvoj obcí. V případě nejasného vlastníka je totiž velmi komplikované na pozemcích stavět nebo umístit vodovody, kanalizaci, cyklostezky a další infrastrukturu potřebnou pro rozvoj obcí“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu. „Současně při této agendě pomáháme občanům dohledat jejich rodinný majetek,“ dodala.

Nejčastějším výsledkem šetření bylo podání podnětu k zahájení dědického řízení (58 % případů), druhým nejčastějším případem bylo zjištění, že prošetřovaná nemovitost je ve vlastnictví České republiky (12 % případů) a v 9 % případů se přihlásil vlastník sám. Nejvíce nemovitostí s nedostatečně identifikovanými vlastníky se nachází v Jihomoravském kraji v okresech Břeclav (48 252 položek) a Hodonín (44 822 položek), nejméně jich je v okrese Česká Lípa (138 položek).

Seznam tzv. nedostatečně identifikovatelných vlastníků zveřejňuje ÚZSVM podle zákona na svých webových stránkách. K 1. 2. 2017 obsahoval celkem 449 756 položek. Jednu položku může vlastnit více nedostatečně identifikovaných vlastníků, stejně tak jeden nedostatečně identifikovaný vlastník může vlastnit několik různých nemovitostí. Seznamy tedy obsahují údaje o 216 tisících nemovitostech, z toho je 210 tisíc pozemků a 6 tisíc budov. Nedostatečně identifikovaných fyzických osob se v něm nachází zhruba 160 tisíc a přibližně 1 400 právnických osob. Zhruba 10 tisíc položek je zapsáno na zcela neznámé vlastníky. Ve většině případů nemovitostí s nedostatečně identifikovanými vlastníky se jedná o pozemky vedené v katastru nemovitostí jako orná půda (27 tisíc ha), lesní pozemky (11 tisíc ha) a trvalý travní porost (5 tisíc ha). Seznamy jsou rovněž zasílány všem obcím, na jejichž území se nemovitosti nacházejí a obce je zveřejňují na úředních deskách.

Majetek, který do konce roku 2023 nebude mít konkrétního vlastníka, podle zákona připadne státu.

Seznam nedostatečně identifikovaných vlastníků je k nalezení na webu ÚZSVM zde: http://www.uzsvm.cz/nedostatecne-urcite-identifikovani-vlastnici-2140-0-85/

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…