ÚZSVM vyřešil majetek, zkonfiskovaný po válce německému občanovi

22.11.2017 7:34

Pojem „Nedostatečně identifikovaný vlastník“, který můžeme najít na mnohých výpisech z katastru nemovitostí, je pro mnohé dosud neznámým pojmem. Najdeme jej u nemovitých věcí, u kterých v katastru nemovitostí není dostatečně určitě uveden jejich vlastník.

ÚZSVM vyřešil majetek, zkonfiskovaný po válce německému občanovi
Foto: uzvsm.cz
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových - logo

Převážně to jsou případy, kdy věc vedená v katastru nemovitostí má zapsaného vlastníka, ale zápis neumožňuje jeho dostatečnou identifikaci. Takových nemovitostí je jen na území okresu Klatovy přes pět tisíc. Zdejší pracoviště ÚZSVM je průběžně prošetřuje. V posledním období se podařilo dořešit několik zajímavých případů.

Jedním z nich byl nemovitý majetek v katastrálním území Rejštejn, tedy v šumavském příhraničí, zapsaný v katastru na nedostatečně identifikovaného vlastníka, neboť poslední zápis vlastnictví je doložen v pozemkové knize roku 1942. Ve spolupráci s oblastním archivem bylo dohledáno, že zapsaná osoba byla německé národnosti a v roce 1948 byl její veškerý majetek zkonfiskován. K zápisu konfiskace však u předmětného majetku nedošlo a majetek zůstal i nadále zapsán na tuto fyzickou osobu. Po došetření byl ve veřejném rejstříku proveden nový zápis vlastnictví ve prospěch České republiky s příslušností hospodařit s tímto majetkem ÚZSVM.

Nadále bude s majetkem nakládáno v souladu se zákonem o majetku státu. Proběhne nabídka státním institucím a v případě jejich nezájmu bude následně zahájeno výběrové řízení na prodej majetku.

Nalezení nebo doplnění jednoznačné identifikace nedostatečně identifikovaného vlastníka je časově velmi náročná záležitost, která vyžaduje spolupráci Úřadu nejen s úřadem katastrálním, ale též s archivy, matrikou či dalšími úřady. Nejcennější informace v mnohých případech však sdělí místní starousedlíci, pamětníci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…