ÚZSVM za 15 let své existence přinesl do státního rozpočtu téměř 16 miliard

30.06.2017 12:35

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových vznikl 1. července 2002 a zítra tak oslaví patnácté výročí svého zřízení. Za tu dobu například státu přinesl celkově téměř 16 miliard korun a hájil stát v několika desítkách tisíc soudních sporů, v nichž uhájil stovky miliard. Jen v loňském roce ÚZSVM státu uhájil rekordních 354 miliard korun.

ÚZSVM za 15 let své existence přinesl do státního rozpočtu téměř 16 miliard
Foto: uzvsm.cz
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových - logo

„Během patnácti let se z našeho úřadu stala úspěšná státní instituce, jejíž význam se neustále zvyšuje. Za poslední dva roky navíc klademe důraz na otevřenost, transparentnost a výrazné posílení veřejné kontroly. Z ÚZSVM se postupně stává advokátní kancelář státu, která řeší majetkové soudní spory, realitní kancelář státu, která hospodaří s nepotřebnými státními nemovitostmi, a správce administrativních budov státu. Nic z toho by se ovšem neobešlo bez svědomité a náročné práce našich zaměstnanců, kterým upřímně děkuji,“ řekla generální ředitelka Kateřina Arajmu.

Od svého vzniku ÚZSVM do státního rozpočtu odvedl 15,9 miliardy korun. Z toho 9,6 miliardy korun bylo z prodejů a 2,3 miliardy korun z pronájmů státního majetku. Od roku 2007 ÚZSVM prodal celkem 52 755 nemovitostí, dalších 284 202 převedl bezúplatně. Za stejnou dobu úřad prodal 85 514 položek movitého majetku, bezúplatně převedl 184 088 položek a zlikvidoval jich 262 969.

Zatímco v roce 2006 měl úřad ve svém portfoliu 413 470 majetkových položek v celkové účetní hodnotě 22 miliard korun, tak v současné době díky úspěšným prodejům a převodům nepotřebného majetku se jeho objem snížil na 263 509 položek o celkové účetní hodnotě 20,2 miliardy korun. Reálná hodnota majetku je však několikanásobně vyšší.

ÚZSVM také zastupuje stát v majetkových soudních sporech, ve kterých má dlouhodobou úspěšnost kolem 95 %. Aktuálně vede 10 493 otevřených právních jednání, ve kterých hájí několik set miliard korun. Nejvíce případů je soudních řízení sporných, dále výkonů rozhodnutí a exekučních řízení a řízení o dědictví. Výrazně roste počet dohod o zastupování jiných organizačních složek státu. V roce 2016 jich bylo uzavřeno 1 451.

V roce 2015 ÚZSVM zpracoval unikátní materiál Mapa majetku státu, který analyzoval 1,6 milionu nemovitostí zapsaných na státní instituce. Bylo zjištěno, že nemovitosti byly vedeny na 1 906 státních subjektů, z nichž 1 381 neexistovalo, nebylo je možné dohledat nebo se jednalo o zrušené státní podniky či podniky v likvidaci. Na tyto subjekty bylo přitom zapsáno 25 557 nemovitostí. Během velmi krátké doby se podařilo vyřešit 26 % nemovitostí a 33 % bezprizorních subjektů.

Další z agend je efektivní rozmisťování státních zaměstnanců. Za poslední dva roky ÚZSVM připravil více než 200 záměrů na přemístění státních zaměstnanců, více než polovinu již uskutečnil.  ÚZSVM od února 2015 díky zpracovaným a provedeným opatřením dosáhl snížení výdajů státu o více než 100 milionů korun.

K nejzásadnějším momentům úřadu patřilo založení mezinárodního sdružení PuRe-net v roce 2007, které sdružuje obdobné státní instituce ze 14 zemí, nebo zpracování Mapy majetku státu v roce 2015 či implementace zásadní novely zákona o majetku státu v roce 2016. V loňském roce ÚZSVM obdržel poprvé v historii cenu OTEVŘENO za opatření ke zvýšení transparentnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…