Účastníci energetického trhu se mohou registrovat v národním registru v souvislosti s nařízením REMIT

13.01.2015 11:14

Národní registr účastníků trhu, do něhož se musejí povinně zapsat všechny subjekty, které provádějí transakce na velkoobchodních trzích s energiemi v rámci Evropské unie, spustil od 5. ledna 2015 Energetický regulační úřad (dále jen „ERÚ“).

Účastníci energetického trhu se mohou registrovat v národním registru v souvislosti s nařízením REMIT
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

Všichni účastníci trhu tedy mohou již nyní provádět své registrace tak, aby splnili podmínky nařízení Evropské unie REMIT o integritě a transparentnosti velkoobchodního trhu s energií.    

„Registrace do Národního registru účastníků trhu byla spuštěna téměř okamžitě po přijetí prováděcích předpisů k nařízení REMIT Evropskou komisí. Zřízení registrů bylo požadováno do 17. března 2015, ERÚ měl však za cíl dopřát účastníkům velkoobchodních energetických trhů dostatek prostoru k provedení registrace. Jsem velmi ráda, že po loňské odborné konferenci jsme jako úřad učinili další pozitivní krok směrem k subjektům, na něž se toto nařízení vztahuje,“ uvedla ředitelka odboru REMIT Michaela Schneidrová.

„ERÚ je v této problematice mezi evropskými regulátory premiantem a naše pozice je v tomto směru mezinárodně uznávaná. Věřím, že kontrola trhů bude přínosem pro zákazníky a spotřebitele i pro poctivé obchodníky,“ uvedla místopředsedkyně ERÚ Martina Krčová.

Prováděcí předpisy k nařízení REMIT byly oficiálně přijaty Evropskou komisí k 17. prosinci 2014. Přestože na spuštění registrů mají národní regulátoři čas tři měsíce, odboru REMIT na ERÚ se podařilo realizovat první úspěšnou předregistraci již 22. prosince 2014.

Na základě Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (EU) č. 1227/2011 o  integritě a transparentnosti velkoobchodního trhu s energií (REMIT) se na jeho účastníky vztahuje povinnost registrace u vnitrostátního regulačního orgánu v členském státě, v němž mají sídlo nebo bydliště nebo, pokud nemají sídlo ani bydliště v Unii, v členském státě, v němž působí. Základní rolí ERÚ v oblasti nařízení REMIT je především zřízení Národního registru účastníků trhu a spolupráce s Agenturou pro spolupráci energetických regulátorů (ACER) a ostatními vnitrostátními regulačními orgány při monitorování velkoobchodních trhů s energií.

Více informací o Národním registru účastníků trhu naleznete na www.eru.cz/cs/remit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…