Účinná pomoc České republiky moldavským hasičům při výcviku

03.11.2016 17:39

Čeští hasiči učí své moldavské kolegy, jak zasahovat při mimořádných událostech s výskytem nebezpečných látek. Spolupráce mezi českými a moldavskými hasiči probíhá již od roku 2015 a Moldavsko je jednou z prioritních zemí zahraniční rozvojové spolupráce.

Účinná pomoc České republiky moldavským hasičům při výcviku
Foto: udalosti112.cz
Popisek: Hasičský záchranný sbor ČR - logo

Hasičský záchranný sbor ČR v současné době realizujeme již v pořadí druhý projekt rozvojové spolupráce s Úřadem pro civilní ochranu a mimořádné události Moldavska (ÚCOMU). Oba projekty jsou financovány českou rozvojovou agenturou a byly vytvořeny na základě dlouholeté spolupráce HZS ČR a ÚCOMU.

Druhý projekt má název „Zlepšení akceschopnosti a odborné způsobilosti moldavských hasičů II“ a je zaměřen především na výcvik hasičů při únicích nebezpečných látek, popř. haváriích s nebezpečnými látkami.

Ve dnech 10. – 14. 10. 2016 proběhl výcvik moldavských hasičů přímo v Kišiněvu. Výcvik se týkal zásahů na nebezpečné látky. V Moldavsku je vybudován výcvikový trenažér (cisterna), kde moldavští hasiči mohou cvičit a zdokonalovat své znalosti na zásahy s výskytem nebezpečných látek. Výcvik navázal na ten, který proběhl ve výcvikovém zařízení HZS ČR ve Zbirohu v červenci letošního roku. Výcvik se týkal kalibrování detekčních prostředků a používání všech prostředků pořízených v rámci projektu.

V rámci tohoto výcviku se také uskutečnilo oficiální předání materiálu, který byl moldavským hasičům pořízen. Tohoto předání se zúčastnil za českou stranu náměstek generálního ředitele HZS ČR brig. gen. Svoboda a plk. Ing. Roman Bílý, ředitel odboru operačního řízení generálního ředitelství HZS ČR.

Moldavským hasičům byly pořízeny jednoduché detektory nebezpečných látek s kalibračními sadami, protichemické obleky (SUNIT), těsnící sady pro zamezení úniků nebezpečných látek, kompresory a automatické externí defibrilátory.

Video z výcviku a předání techniky

V příštím roce jsou aktivity zaměřeny i na obyvatelstvo především na vytváření informačních letáků, jak se chovat v případě výskytu nebezpečných látek v ovzduší. Další cílovou skupinou projektu pak budou operační střediska. Školení bude například o tom, jaké informace je potřeba z volajícího vytěžit při tísňovém volání.

Součástí projektu je i spolupráce psychologické služby HZS ČR a ÚCOMU, která probíhá po celou dobu jeho realizace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…