Učitelé nahlédli pod pokličku výroby elektrické energie

24.11.2014 16:08

Poslední letošní setkání na severu Čech mají za sebou pedagogové z Klubu Svět energie. Učitelé fyziky, chemie a dalších přírodovědných předmětů, tentokráte převážně z Prahy, ale i Lysé nad Labem, Českého Brodu, Staré Boleslavi, Podbořan a Chomutova přitom již podruhé Skupina ČEZ letos pozvala do Elektrárny Tušimice. Zde nejdříve v návštěvnickém a vzdělávacím centru absolvovali seminář o moderních metodách výuky přírodovědných předmětů. Odpoledne se pak vydali do elektrárenského provozu.

Učitelé nahlédli pod pokličku výroby elektrické energie
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

O různých stylech učení a jejich vlivu na práci jednotlivce i skupiny, kooperaci, metodě I.N.S.E.R.T a dalších metodách, včetně toho, jak použít myšlenkovou mapu či zpětnou vazbu při hodnocení a podobně, přednášela 24 učitelům zkušená lektorka Dana Forýtková. Účastníci semináře si tak domů odvezli jak spoustu výukových materiálů použitelných nejen v hodinách fyziky, tak i mnoho praktických rad, jak je v praxi využít. Třeba zábavnou formou, aby studenty či žáky jejich výklad zaujal.

„Vzdělávací program Svět energie založila energetická společnost ČEZ už v roce 1992. Učitelům tím nabízí účinnou pomoc při zapojování fyzikálních témat do školních vzdělávacích programů. V roce 2006 získaly semináře vzdělávacího programu akreditaci Ministerstva školství a tělovýchovy ČR. Proto všechny na semináři mnou prezentované výukové metody odpovídají pochopitelně požadavkům školské reformy ministerstva. Během každého semináře se také snažím metody představit formou prezentací i her. Jednoduše pedagogům ukazuji, jak mohou zábavnou formou dětem přiblížit probíranou látku či čtený text a jak lze s žáky nebo studenty lépe pracovat ve skupinách,“ říká Dana Forýtková, v jejíž režii proběhla dopolední část kurzu.

„Jako členka Klubu Svět energie se pravidelně účastním exkurzí, které připravuje společnost ČEZ v rámci svého vzdělávacího programu,“ poznamenala Lenka Otipková, učitelka matematiky a fyziky z Gymnázia a Střední odborné školy v Podbořanech. Jak dodala, na dopolední teoretické části semináře hlavně ocenila profesionalitu a připravenost lektorky. „Ve své praxi využiji například prezentované metody práce s texty.“

Skloubení teorie výroby elektrické energie s prohlídkou elektrárny kvitoval například i Vilém Bauer, fyzikář z Gymnázia Jaroslava Heyrovského v Praze 5: „Ačkoliv učím fyziku, ještě jsem nikdy nebyl v uhelné elektrárně. Samozřejmě mě ihned zaujalo, že nedávno prošla celkovou modernizací, takzvanou komplexní obnovou. Velmi mě obohatila i dopolední část akce, při které jsem se seznámil s novými formami skupinové práce v hodinách. Tyto metody rozhodně využiji během výuky.“

Také ostatní pedagogové si pochvalovali výklad lektorky Dany Forýtkové a možnost nahlédnout pod pokličku výroby elektrické energie. „Od svého znovu zpřístupnění veřejnosti je naše elektrárna stále v zorném hledáčku nejrůznějších návštěvníků. Nebylo by týdne, abychom zde neměli nějakou školní exkurzi. Například seminář Světa energie se u nás pro velký zájem učitelů o prohlídku zmodernizovaného provozu konal letos již podruhé,“ uzavřela Marie Tučková, manažerka návštěvnického a vzdělávacího centra v Elektrárně Tušimice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Průmyslová produkce v březnu klesla, zakázky přibyly

19:15 Český statistický úřad: Průmyslová produkce v březnu klesla, zakázky přibyly

Průmyslová produkce v březnu meziročně reálně klesla o 2,7 %. Meziměsíčně byla nižší o 1,6 %. Hodnot…