Umíme postavit 5. blok v Dukovanech včas? Tlak na vládu se bude zvyšovat

25.03.2015 17:32

Ve středu 25. března slavnostně podepsalo sdružení Energetické Třebíčsko a Energoregion 2020 dohodu o spolupráci při řešení budoucnosti regionu v souvislosti s výstavbou 5. bloku v Jaderné elektrárně Dukovany. Stalo se tak před sto šedesáti účastníky třebíčské konference s názvem Umíme postavit 5. blok v Dukovanech včas?

Umíme postavit 5. blok v Dukovanech včas? Tlak na vládu se bude zvyšovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Elektrárna

„Postoj regionu je jednoznačný.  Podporujeme výstavbu 5. bloku, veřejnost je na stavbu připravena a důrazně žádáme jasné rozhodnutí o budoucnosti nejen Jaderné elektrárny Dukovany, ale také našeho regionu. Dohoda o spolupráci je dalším podpořením společných sil,“ sdělil po podpisu Vítězslav Jonáš a dodal, že tlak na českou vládu se bude z regionu stupňovat.

„Energetické Třebíčsko nyní zastupuje téměř sto tisíc lidí z regionu. Nejedná se jen o obce v Kraji Vysočina, ale také v Jihomoravském kraji.  Potřebujeme zástupce, který je technicky i legislativně znalý a který bude slyšet, tím Energetické Třebíčsko v zastoupení Vítězslava Jonáše je,“ vysvětlil důvody podpisu předseda Energoregionu Vladimír Měrka.

K podpisu se přidaly i nejbližší obce u elektrárny – Ekoregion 5

Dohodu o spolupráci s Energetickým Třebíčskem podepsalo také sdružení Ekoregion 5.  „Moc dobře si totiž uvědomujeme, že nyní se jedná o budoucnost našeho regionu. A přesto, že se v Praze snažíme vysvětlovat, připravujeme argumenty, zaznívají různá memoranda, postupně zvyšujeme tlak i formou těchto setkání a vyjádření, stále to vypadá tak, že se Praha s námi nechce bavit. Vše se oddaluje a tím se vytváří nejistota, která může přerůst ve vážnou obavu. Výstavba 5. bloku je důležitá nejen pro náš region, ale pro celou Českou republiku. Rozhodnutí o novém jaderném zdroji podpoří zájem odborníků o tuto lokalitu, udržíme zaměstnanost a zamezíme velkým sociálním problémům,“ shrnula důvody spolupráce Petra Jílková, předsedkyně Ekoregionu 5 a starostka Rešic.

Energoregion 2020 je dobrovolné sdružení obcí ve 20 km pásmu Jaderné elektrárny Dukovany a jeho hlavním smyslem je hájit zájmy obyvatel regionu ve vztahu k jaderné energetice.

Sdružení Energetické Třebíčsko vzniklo v roce 2013, zakládajícími členy jsou Rouchovany, Dukovany, Třebíč, Střední průmyslová škola Třebíč a Okresní hospodářská komora Třebíč. Předsedou je Vítězslav Jonáš.  Úkolem sdružení je přispívat k jednoznačnému definování perspektivy dalšího provozu a rozvoje Jaderné elektrárny Dukovany a podporovat výstavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. V současné době má sdružení dvacet tři členů. Předsedou je Vítězslav Jonáš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…