Unikátní dokument mapoval záchranu kostela Nalezení sv. Kříže v Litomyšli

14.12.2015 17:45

Piaristický kostel Nalezení sv. Kříže v Litomyšli patří k nejvýznamnějším barokním památkám Pardubického kraje. V letošním roce byla dokončena několikaletá obnova kostela a restaurování mobiliáře, které představuje nejrozsáhlejší akci restaurování historického interiérového vybavení v Pardubickém kraji.

Unikátní dokument mapoval záchranu kostela Nalezení sv. Kříže v Litomyšli
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Průběh restaurátorských prací a procesy v restaurátorských dílnách zachycuje unikátní dokument Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Pardubicích, jehož pardubická premiéra se odehraje ve středu 16. prosince od 17 hodin v přednáškovém sále budovy čp. 5 na Příhrádku. Na místě bude možné rovněž zakoupit DVD se záznamem dokumentu.

Stavba klášterního kostela Nalezení sv. Kříže započala roku 1714 dle projektu významného barokního architekta G. B. Alliprandiho, na něhož později navázal F. M. Kaňka. Iniciátor stavby a majitel litomyšlského panství František Václav z Trautmannsdorfu nechal kostel vybavit cenným mobiliářem od významných barokních umělců, včetně M. B. Brauna, V. J. Noska a italského malíře F. Trevisaniho. Požáry v 18. a 19. století, vandalské zásahy i postupné chátrání stavby se však velmi silně podepsaly na osudu stavby, v polovině 20. století byl dokonce konstatován havarijní stav. Vzhledem k těmto okolnostem byl poté kostel po dlouhá léta veřejnosti nepřístupný, jeho vnitřní vybavení bylo rozebráno a uloženo přímo v kostele či v depozitářích.

V 80. a 90. letech proběhla částečná rekonstrukce kostela, v letech 2010-2015 byl u příležitosti Revitalizace zámeckého návrší rehabilitován rovněž interiér. Dokumentární film Piaristický kostel Nalezení sv. Kříže v Litomyšli. Záchrana a restaurování interiéru zachycuje průběh restaurátorských prací uskutečněných v letech 2011-2015, jehož vznik inicioval správce objektu, pardubické územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu. Dokument si klade za cíl přiblížit průběh i techniky restaurování mobiliáře, odhaluje rovněž procesy probíhající v restaurátorských dílnách. V rozhovorech s restaurátory jsou představeny práce na hlavním oltáři, kazatelně, sochách evangelistů a na varhanách. Díky časosběrné metodě lze též sledovat úchvatnou proměnu interiéru kostela během souběžně probíhající generální opravy.

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Pardubicích je jedním ze čtrnácti krajských pracovišť NPÚ. Jeho úkolem je naplňovat v Pardubickém kraji poslání odborné instituce památkové péče dané zejména zákonem o státní památkové péči, tzn. zpracovávat odborné podklady pro rozhodnutí výkonných orgánů, poskytovat konzultace a odbornou pomoc vlastníkům kulturních památek při jejich obnovách a sledovat stav památkového fondu na území kraje. Mimo to zpracovává návrhy na prohlašování věcí či objektů za kulturní památky, podílí se na jejich evidenci, spravuje dokumentační sbírky plánů, fotografií i dalších odborných podkladů ke kulturním památkám a provozuje veřejně přístupnou, odbornou knihovnu. Odborníci z řad zaměstnanců ústavu se rovněž účastní odborných konferencí, seminářů a kolokvií, participují na přednáškách, komentovaných prohlídkách, programech pro školní kolektivy a dalších aktivitách určených pro veřejnost. Další informace najdete na www.npu.cz, respektive http://www.npu.cz/uop-pa/, případně na Facebooku (Pardubičtí památkáři aneb novinky nejen z Příhrádku).

Petr Horák (*1958 v Hradci Králové) je televizní a filmový tvůrce, dokumentarista a kameraman, který před necelými dvaceti lety založil ve Svitavách studio Comvision a později i televizní stanici CMS TV, zaměřenou nejvíce na aktuální dění a historii regionu. Za svůj život vystřídal několik zaměstnání a setkal se s řadou osobností, což jej velmi zásadně ovlivnilo i v jeho nynějším profesním životě. Odborné vzdělání si doplnil ve Škole audiovizuální tvorby, ve třídě pedagogů FAMU, dokumentaristy a režiséra Rudolfa Adlera a kameramana Jiřího Myslíka. Dokument o restaurování piaristického kostela v Litomyšli je sice jeho největším, avšak nikoli prvním počinem z této oblasti. Již v roce 2008 dokončil se svým týmem dokument Cesta kolem zámku s Olbramem Zoubkem, založený původně na několika rozhovorech s tímto svébytným sochařem a restaurátorem. I v tomto záznamu sehrála důležitou roli spolupráce s Národním památkovým ústavem, územním odborným pracovištěm v Pardubicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec