Unikátní hodinky PRIM Karel IV. připomenou odkaz velkého panovníka

24.05.2016 15:58

Společnost ELTON hodinářská, jediný český výrobce hodinek PRIM, připravila u příležitosti 700 výročí narození císaře Karla IV. unikátní limitovanou edici hodinek PRIM Karel IV.

Unikátní hodinky PRIM Karel IV.  připomenou odkaz velkého panovníka
Foto: Archiv PRIM
Popisek: Unikátní hodinky PRIM Karel IV. připomenou odkaz velkého panovníka

Nové hodinky PRIM ze stokusové limitované edice Karel IV. jsou výjimečné v mnoha směrech. Tvůrci zakomponovali do hodinek řadu vzájemně propojených symbolů, které připomínají nejen výročí nejoblíbenějšího českého panovníka, ale také odkazují na dobu jeho vlády. Pro tu je charakteristický rozvoj řemesel i používání nových a zdokonalení starších uměleckých technik.

Na hodinkách PRIM Karel IV. L.E. se podílela celá řada mistrů svého řemesla, vedle novoměstských hodinářů také zlatník, smaltér, malířka miniatur, brusič drahých kamenů nebo rytec. Hodinky jsou osazeny inovovaným strojkem PRIM cal. 95-1 s novým uložením rotoru, které umožňuje efektivnější dotahování strojku. Poprvé je také na číselník použita technika smaltování, pouzdro je dekorováno metodou, která se používala v době vlády Karla IV., korunku zdobí kámen, charakteristický pro České země a hodinky překvapí i dalšími mimořádnými vlastnostmi a designem.

STROJEK – srdce hodinek

Inovovaný kalibr 95-1 s modifikací, která umožnila napojit čtvrtou ručku, zobrazující denní a noční fázi. Nové je i uložení rotoru pomocí mikrokuličkového ložiska s keramickými kuličkami, které umožňuje efektivnější dotahování strojku. Strojek, vyvinutý a vyrobený v továrně ELTON hodinářská, je zlacený 18 karáty.  Rotor, zlacený 18 karáty, je zhotoven do tvaru korunovačního jablka a je ručně dekorován. Zdobí jej rytí a vykrývání studeným smaltem, dle originální podoby korunovačního jablka.

POUZDRO  

Polobroušené pouzdro, vyrobené z oceli nebo 18k zlata, je dekorováno tradiční technikou taušírování, tedy zapracování kovu do jiného kovu. U hodinek bylo taušírování použito ve formě ručního vbíjení bronzových hřebů do obruče pouzdra. Tato metoda byla hojně využívána právě v období vrcholného středověku, tedy v době vlády Karla IV.

ČÍSELNÍK

Číselník je poprvé v historii naší výroby zhotoven tradiční technikou smaltování, která při tomto použití vyžaduje skutečně velké znalosti technologie a mimořádnou preciznost při zpracování. Číselník je zdobený nápisem CAROLVS a zvýrazněným indexem IV. Unikátem je pak miniatura císaře Karla IV., která je na číselník malována ručně a každé hodinky jsou díky tomu originálem! Miniatura je inspirována portrétem císaře Karla IV. z tzv. Votivního obrazu arcibiskupa Jana Očka z Vlašimi z roku 1371.

KORUNKA  

Korunka svým tvarem připomíná královskou korunu. Po obvodu má 7 plošek, které odkazují na 700 let výročí. V čele je korunka osazena vltavínem, ručně vybroušeným do tvaru cabochon (kulatý s rovnou dolní plochou). Vltavín je tektit, tedy kámen, který byl vytvořen dopadem meteoritu. Nachází se pouze v Čechách, v okolí Vltavy, řeky, kterou Karel IV. spoutal kamenným mostem, nesoucím dnes jeho jméno.

RUČKY

Zlacené ručky symbolizují vladařské žezlo. Zajímavostí je použití čtvrté ručky, jejíž převod je upraven do 24 hodinového cyklu a slouží k indikaci denní a noční fáze na číselníku. Je napůl modřena a zlacena. Tato ručka odkazuje na první hodiny s číselníkem, které bývaly osazeny pouze právě jedinou ručkou. Ta kruh číselníku „oběhla“ za 24 hodin. Napodobovala tak pohyb stínu sloupku slunečních hodin.  

PRIM Karel IV. L.E. 100 ks

Stokusová limitovaná edice PRIM Karel IV. bude vyrobena ve třech základních variantách. Pořadová čísla 1 – 10 ponese model zhotovený z 18 k zlata. Čísla 11 – 40 budou patřit variantě se zlatou obručí a korunkou a čísla 41 – 100 budou mít hodinky v nerezové oceli.

K hodinkám bude patřit svitek s pečetí a certifikát. Také balení hodinek je exkluzivní, připomíná knihu, na které je popis vytvořený zlatou ražbou a uvnitř je vystlané červeným sametem, ve kterém hodinky nádherně vyniknou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…