Unikátní nanotomografická stanice v CEITEC VUT nepoškodí ani motýlí křídla

31.10.2014 18:40

Po Japonsku Brno. Laboratoře CEITEC VUT si k vůbec první zahraniční instalaci svého unikátního rentgenového počítačového nanotomografu vybrala nadnárodní japonská společnost RIGAKU. Díky dosavadním výsledkům v oblasti rentgenové počítačové nano a mikrotomografie se Japonci rozhodli s CEITECem VUT také dlouhodobě prohloubit vzájemnou spolupráci v oblasti výzkumu a vývoje.

Unikátní nanotomografická stanice v CEITEC VUT nepoškodí ani motýlí křídla
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Japonští experti totiž již dlouho kooperují s výzkumnou skupinou Charakterizace materiálů a pokročilé povlaky z CEITEC VUT a na základě těchto dobrých zkušeností chtějí pokračovat i v budoucnosti. Skupina vědců z CEITEC VUT, vedená profesorem Jozefem Kaiserem, se svými dosavadními výsledky v oblasti tomografie řadí mezi špičku ve svém oboru a rozhodnutí světového lídra ve výrobě tomografických přístrojů to jen potvrzuje.

Při příležitosti instalace nanotomografické stanice ve středu 29. 10. proto podepsali ředitel CEITEC VUT Radimír Vrba, rektor VUT v Brně Petr Štěpánek a ředitel vývoje divize tomografie společnosti RIGAKU Kazuhiko Omote smlouvu o strategické spolupráci. „Již od roku 2012 máme k dispozici rentgenovou mikrotomografickou stanici, díky níž jsme získali strategické partnery a mohli jsme rozšířit spolupráci s důležitým partnerem projektu CEITEC - italským synchrotronem Elettra v Terstu,“ přiblížil Radimír Vrba, ředitel CEITEC VUT. „Stanice se intenzivně využívá jak pro základní, tak pro aplikovaný výzkum v oblasti vývoje a využití počítačové tomografie a přináší další společné grantové projekty a projekty smluvního výzkumu,“ upřesnil Vrba a dodal: „Instalace nanotomografické stanice nám otevírá nové možnosti spolupráce a také finančně zajímavé projekty, které pro nás budou v době udržitelnosti CEITECu VUT velmi důležité.“

Nanotomografie využívá „prosvícení“ zkoumaného předmětu laděnými vysokoenergetickými rentgenovými paprsky a následného složitého matematického zpracování k tvorbě trojrozměrných tomografických obrazců. Instalovaný přístroj je oproti mikrotomografu schopen podstatně vyššího rozlišení (přibližně pětkrát lepší), voxelové rozlišení může dosáhnout limitně až 270 nanometrů. Rozlišení nanotomografické stanice je dostatečné např. na zkoumání buněk (obvyklá velikost buněk se pohybuje v rámci mikrometrů, například bakterie E. coli má na délku 2–3 mikrometry). Jednou  z prvních plánovaných aplikací stanice je studium vstřebatelných porézních nosičů buněk a léčiv – tzv. skafoldy osazených buňkami, které byly na bázi biopolymerního kompozitu vyvinuty v rámci CEITEC VUT k léčbě kostí či chrupavek metodou tkáňového inženýrství. Dále bude nanotomografická stanice vhodná zejména pro studium struktur lehčích materiálů, zejména všech typů plastů a jejich směsí.  Vhodný je také pro studium kompozitů (vyztužených plastů - laminátů pro průmyslové, zemědělské ale i sportovní aplikace) a nanokompozitů. Nanotomografická stanice se však bude primárně využívat na studium biologických materiálů, a to jak biominerálů (zuby, kousky močových kamenů, úlomky kostí, skafoldy), tak i měkkých tkání, jako jsou třeba motýlí křídla nebo mravenčí nohy.

Úzké kontakty s japonskými odborníky nejsou jedinými úspěchy skupiny profesora Kaisera na poli komerční spolupráce.  Dalšímu týmu v rámci jeho skupiny se podařilo sestrojit unikátní přístroj, pracovně nazvaný rLIBS, který slouží pro dálkovou prvkovou analýzu vzorků. „Velmi zjednodušeně se dá říct, že nyní není problém analyzovat například složení a tím i stav či případnou korozi mostu, aniž bychom museli přímo odebrat vzorek. Stačí umístit přístroj na zem, namířit ho na most a ten prostřednictvím laserového paprsku provede analýzu ´na dálku´,“ popsal princip přístroje Jozef Kaiser, který je současně i jedním z  duchovních otců zařízení. „S takto získanými údaji se ani poté nemusíme přesouvat do laboratoře, protože přístroj dokáže přes napojení na tablet nebo notebook data okamžitě na místě zpracovat,“ dodal Kaiser. Na komercializaci této technologie nedávno založili vědci z CEITEC VUT start up firmu nazvanou AtomTrace.

„Instalace přístroje je pro nás výraz ocenění práce našich vědců v CEITEC  VUT, v tomto případě konkrétně týmu prof. Kaisera.  Nejen tyto, ale i ostatní výsledky vědců z CEITEC VUT dokazují, že jsou připraveni na období udržitelnosti a že hledají zdroje financování i jinde než jen ve státním rozpočtu“ uvedl rektor Vysokého učení technického Petr Štěpánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…