Unikátní projekt: Ve třech městech trénují cestující v MHD za jízdy mozek

05.04.2014 10:52

Ve Východních Čechách přišli s unikátním projektem. V autobusech MHD si nyní mohou cestující zkrátit cestu do práce tréninkem mozku. Na obrazovkách v autobusech se jim totiž promítají i cvičení, která rozvíjí jejich mozkovou činnost. Tento nápad nejdříve zkouší v Hradci Králové, Pardubicích a Liberci, poté se plánuje jeho rozšíření na další města.

Unikátní projekt: Ve třech městech trénují cestující v MHD za jízdy mozek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Autobusové nádraží, ilustrační foto

„Jsme velmi rádi, že jsme spolupráci dotáhli do konce. Právě teď mohou cestující zkoušet svůj mozek pomocí nápisů barev, kde například nápis červená je v zelené barvě. Cílem je číst nápisy a ne barvu, kterou jsou napsané. Jedná se o konflikt v našem mozku, kde pravá hemisféra se snaží přečíst barvu a levá slovo. Divili byste se, jak je toto cvičení těžké,“ popisuje první hádanky Markéta Fixová, mentální koučka.

Ve speciálním projektu trénink mozku pro cestující MHD jde o unikátní spolupráci dopravních podniků, společnosti Bus TV, která provozuje obrazovky, a hradecké neurolaboratoře Commservis.com.

Ohlasy od cestujících jsou velmi pozitivní

Na každé dva týdny je pro cestující nachystaná nová hádanka. Reakce jsou na projekt velmi pozitivní. Někteří lidé například na sociálních sítích napsali, že odložili v posledních dnech auto a jezdí po městech autobusy. Chtějí totiž pravidelně svůj mozek do práce a z práce trénovat.

„Je to zajímavá změna. Každý den jezdím 20 minut do práce přes celý Hradec a je velmi příjemným zpestřením, že se při jízdě na obrazovkách dozvím jak novinky z kraje, tak si mohu vyzkoušet svůj mozek. Musím uznat, že číst pouze nápisy a nekoukat u toho na barvu je velmi těžké. Budu to doma muset ještě natrénovat,“ říká Elena Horáková, cestující z hradecké MHD.

Lidé příliš málo investují do svého mozku

„Smyslem speciálního projektu je ukázat lidem jakým způsobem pracuje jejich mozek a že je potřeba s tím pracovat. Nedostatek kreativity nebo špatná paměť na obličeje a jména? To se všechno dá naučit a minimálně o 30 % zlepšit. V České republice ale lidé raději investují do posilovny pro tělo a na mozek zapomínají,“ připomíná smutnou pravdu ředitel neurolaboratoře Commservis.com Tomáš Zdechovský.

Pokud se projekt osvědčí, chtějí ho organizátoři rozšířit i na další města v celé České republice. Trénink mozku dnes patří například mezi manažery a sportovci k velmi vyhledávané činnosti. Ročně projde neurolaboratořemi v České republice a na Slovensku několik tisíc lidí.

reklama

autor: tiskovky.info

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…