Unikátní vydání Malého prince provází ilustrace objevené 50 let po jejich vzniku

23.11.2016 18:00

Jedno z nejvydávanějších děl světové literatury dostává dosud nevídanou podobu. Když v sedmnácti letech dostala Věra Jandourková výtisk Malého prince, příběh ji natolik uchvátil, že si jej začala přepisovat a sama ilustrovat. Tak vznikl unikátní umělecký artefakt, který po 50 letech, kdy byl skryt očím veřejnosti, objevilo nakladatelství Práh, které jej co nejvěrněji reprodukovalo. Vznikla tak krásná kniha plná poetických ilustrací k slavnému příběhu Malého prince a jeho putování.

Unikátní vydání Malého prince provází ilustrace objevené 50 let po jejich vzniku
Foto: nakladatelství Práh
Popisek: Unikátní vydání Malého prince

„Doma jsme knihy neměli, vyrůstala jsem totiž na vesnici, kde vždy bylo plno práce. Už ani nevím, kdo mi výtisk Malého prince půjčil, ale nikdy nezapomenu na to, jak moc mě příběh uchvátil. Tehdy mi bylo sedmnáct, studovala jsem v cizím městě daleko od domova a bylo mi smutno... Knížka mě zaujala natolik, že jsem si ji začala přepisovat a sama ilustrovat během dlouhých večerů, kdy mi pomohla zahnat stesk po domově,“ přibližuje Věra Jandourková okolnosti vzniku pozoruhodných ilustrací.

Věra Jandourková (*1948) je česká ilustrátorka a výtvarnice. Absolvovala střední uměleckou školu v Turnově. Od 70. let pravidelně vystavuje, na kolektivních výstavách i samostatně. Spolupracovala s časopisem Sluníčko, Mateřídouška, Čtyřlístek a s hudebním vydavatelstvím Supraphon. V roce 1991 jí vyšla knížka Cesta k Betlému, která byla oceněna Zlatou stuhou v kategorii výtvarná tvorba. Její ilustrace k pohádce Boženy Němcové Chytrá horákyně se zalíbily i norské princezně, která je zařadila do knihy pohádek z celého světa. Speciální rukou psané a ilustrované vydání Malého prince vyšlo v listopadu 2016 v nakladatelství Práh.

Antoine de Saint-Exupéry: Malý princ
Ilustrovala Věra Jandourková

Vydává Práh, 56 stran, doporučená cena 499 Kč

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…