Unipetrol: Skupina PKN ORLEN koupí kanadskou upstreamovou společnost

17.09.2013 19:58

PKN ORLEN S.A. (dále „PKN ORLEN“, „společnost“) uzavřela prostřednictvím dceřiné společnosti ORLEN Upstream Sp. z o.o. (dále „ORLEN Upstream“) dohodu s kanadskou společností TriOil Resources Ltd. (dále „TriOil“) kotovanou na kanadské burze TSX Venture Exchange, na základě níž bude zahájena akvizice společnosti TriOil.

Unipetrol: Skupina PKN ORLEN koupí kanadskou upstreamovou společnost
Foto: red
Popisek: Unipetrol

Společnost PKN ORLEN se s firmou TriOil dohodla na získání 100% akcií v ceně 2,85 CAD za akcii, tedy celkem přibližně 183,7 mil. CAD. Nabídka byla přijata představenstvem společnosti TriOil a na valné hromadě, která se má konat v listopadu 2013, se k ní vyjádří akcionáři společnosti TriOil.

Navrhovaná transakce zapadá do strategie skupiny PKN ORLEN a urychluje rozvoj jejího segmentu průzkumu a výroby uhlovodíků. Dohoda je prvním krokem v procesu akvizice. K uzavření transakce bude třeba souhlas akcionářů společnosti TriOil, kteří učiní příslušné rozhodnutí na valné hromadě plánované na listopad 2013. Předtím, než koncern PKN ORLEN učinil nabídku, provedl po dohodě se svými poradci podrobný audit majetku společnosti TriOil, audit její finanční, daňové a právní situace, technický audit a audit dopadu její činnosti na životní prostředí.

„Podle našeho názoru je společnost TriOil optimálním cílem akvizice. Bude-li transakce úspěšně dokončena, získáme přístup k ropným polím a budeme schopni diverzifikovat naše majetkové portfolio po geografické stránce. Transakce nabízí také příležitost k přenosu know-how z vyspělého a technologicky rozvinutého kanadského trhu,“ uvedl Jacek Krawiec, generální ředitel PKN ORLEN. „I nadále věnujeme velké úsilí projektům na výzkum těžby ropy z roponosné břidlice v Polsku. Nedávno jsme dokončili osmý vrt a připravujeme se na další projekt hydraulického štěpení v okolí města Berejów v oblasti Lublinu,“ dodal pan Krawiec.

Společnost TriOil vybudovala své portfolio investičního majetku v oblastech s dlouholetou historií těžební činnosti, zejména v kanadské provincii Alberta, v níž vlastní tři oblasti: těžební zóna Cardium v oblasti Lochend, těžební zóna Dunvegan v oblasti Kaybob a těžební zóna Montney v oblasti Pouce Coupe. Pomocí horizontálních vrtů a nových vícestupňových technologií štěpení získala společnost TriOil přístup k novým zásobám a v roce 2010 zahájila těžbu na těchto ropných polích. Celková výrobní kapacita společnosti TriOil je zhruba20 mil. boe (2P, prokázané a předpokládané rezervy).

Uplynulých několik let bylo pro společnost TriOil obdobím intenzivního růstu. V roce 2012 se společnosti podařilo meziročně zvýšit produkci uhlovodíků o 65%. Během prvních dvou čtvrtletí roku 2013 se její průměrná denní produkce oproti stejnému období roku 2012 zdvojnásobila a dosáhla zhruba 4.000 boe. V minulých několika letech podnikla společnost TriOil kroky k rozšíření oblastí, v nichž má své obchodní zájmy, a svou hlavní činnost v současné době provozuje v oblasti zahrnující území o rozloze 3.500 km², včetně 1.100 km² uhlovodíkových formací, z nichž těží ropu a zemní plyn.

„Nákupem společnosti TriOil Resources se skupina PKN ORLEN stane producentem ropy a zemního plynu. Díky nákupu dojde k rozšíření schopnosti realizovat upstreamové projekty, což nám umožní působit na mezinárodních trzích. Společnost TriOil pro nás představuje nejen atraktivní majetek, ale také tým profesionálů s jedinečnými odbornými znalostmi, které budou nezbytné k dosažení synergie v rámci stávajících projektů a při vyhledávání dalších příležitostí k růstu,“ uvedl Wiesław Prugar, generální ředitel společnosti ORLEN Upstream.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…