Univerzita Karlova usiluje o propojení evropského vědeckého a vzdělávacího prostoru

18.07.2018 8:40

Rektoři čtyř prestižních evropských univerzit – Univerzity Karlovy, Universität Heidelberg (Německo), Sorbonne Université (Francie) a Uniwersytet Warszawski (Polsko) - se dnes sešli v Praze při příležitosti realizace výjimečného partnerství, tzv. EVROPSKÉ UNIVERZITNÍ ALLIANCE – 4EU.

Univerzita Karlova usiluje o propojení evropského vědeckého a vzdělávacího prostoru
Foto: Univerzita Karlova
Popisek: Univerzita Karlova

Tato unikátní forma spolupráce, ačkoliv nová, navazuje na již existující dvou či vícestrannou spolupráci mezi těmito čtyřmi univerzitami. Cílem je dosavadní spolupráci posunout na novou úroveň a rozšířit ji.

Rektoři proto jednali o zahájení konkrétních projektů ve vědě, výzkumu a inovacích, a o úzkém propojení vybraných vědeckých týmů s využitím výzkumných pracovišť. Druhým pilířem debat byly první kroky ke spolupráci ve vzdělávání. Jedná se o krátkodobé i dlouhodobé priority směřující k vytvoření společných programů čtyř zmíněných univerzit, jednotné hodnocení vzdělávání a rozvoj pedagogických kompetencí. Rektoři rovněž podepsali institucionální dohodu Erasmus+ o výměně studentů a vědeckých pracovníků, která bude realizována od nového akademického roku 2018/19.

Aliance 4EU usiluje o předložení projektu k financování z fondů EU, nicméně univerzity se budou podílet na realizaci aktivit i ze svých zdrojů. Jsou přesvědčeny, že tím přispějí k rozvoji kvality vzdělávání a výzkumu ve svých institucích a zároveň v celoevropském rozsahu a úrovni.

Spolupráce 4EU je přelomovým milníkem v oblasti mezinárodní spolupráce na univerzitní úrovni v Evropě. Cílem je odstranit administrativní a praktické překážky a tím podpořit volný a zjednodušený pohyb studentů, vědeckých pracovníků a zaměstnanců. Dále univerzity usilují o výměnu nápadů, sdílení dobré praxe a využití výzkumných kapacit.

Tyto ambice 4EU jsou plně v souladu s prioritami Evropské komise v oblasti vysokoškolského vzdělávání a výzkumu. Jsou zároveň nedílnou součástí politiky Univerzity Karlovy ve snaze o její větší internacionalizaci.

Univerzita Karlova

Univerzita Karlova byla založena v roce 1348 a patří mezi nejstarší světové univerzity. V současnosti má 17 fakult (14 v Praze, 2 v Hradci Králové a 1 v Plzni), 4 vysokoškolské ústavy, 5 dalších pracovišť pro vzdělávací, vědeckou, výzkumnou, vývojovou a další tvůrčí činnost a pracoviště pro poskytování informačních služeb, 5 celouniverzitních účelových zařízení a rektorát jako výkonné pracoviště řízení UK. Univerzita je nejvýkonnější vědeckou institucí v ČR, jak ukazuje např. hodnocení vědeckých výstupů Radou pro výzkum, vývoj a inovace. Univerzita má přes 8000 zaměstnanců, z toho více než 4600 akademických a vědeckých pracovníků. Na UK studuje více než 50 000 studentů, což je zhruba jedna šestina všech studentů v ČR, kteří studují ve více než 300 akreditovaných studijních programech s více než 700 studijními obory. Univerzitu ročně absolvuje zhruba 9000 studentů. Univerzita Karlova patří mezi pět evropských univerzit, které se těší největšímu zájmu zahraničních studentů v rámci programu Erasmus. Podle průzkumu Reflex 2013–2014 Pedagogické fakulty UK vykazují absolventi UK dlouhodobě nejnižší míru nezaměstnanosti mezi veřejnými vysokými školami. Finanční ohodnocení absolventů UK na trhu práce patří k nejvyšším.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…