Univerzita Palackého potvrdila svou výzkumnou excelenci

11.02.2015 15:50

Jedenáct vědeckých výstupů z pracovišť přírodovědecké, filozofické a teologické fakulty se zařadilo mezi dvacet procent nejlépe hodnocených výsledků výzkumu za rok 2014. Potvrdil to seznam excelence, vytvořený expertními panely Rady pro výzkum, vývoj a inovace. Výsledky by se měly projevit na financování olomoucké vědy v příštím roce jako zvláštní bonifikace.

Univerzita Palackého potvrdila svou výzkumnou excelenci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Zveřejněné výsledky vyplynuly z metodiky hodnocení, jejíž součástí je nově Pilíř II zaměřený na kvalitu. Smyslem je podpořit excelenci výzkumných organizací, které produkují nadprůměrnou kvalitu vědy a výzkumu. „Na rozdíl od masového sbírání bodů za množství vykázaných výsledků jde především o výběr toho nejlepšího a o odlišení kvality od výkonu,“ vysvětlil smysl metodiky Tomáš Opatrný z přírodovědecké fakulty, který je členem Komise pro hodnocení výsledků a garantem Pilíře II.

Hodnocení je založeno na posouzení výsledků, které výzkumné organizace samy považují za excelentní a předloží je k expertnímu zhodnocení. Letošní seznam nejvyšší třídy A tvoří 290 výsledků.

26procentní úspěšnost

Univerzita Palackého předložila 34 vědeckých výstupů, z nichž do kategorie excelence vybrali členové oborových panelů osm výsledků z přírodovědecké, dva z filozofické a jeden z teologické fakulty.

„U šesti vyhodnocených výsledků jsme jedinými předkladateli, na pěti dalších se podílely i jiné instituce. Jeden z nich je zároveň příkladem interdisciplinárního výzkumu, na němž spolupracovaly přírodovědecká a lékařská fakulta, “ upřesnila prorektorka pro vědu a výzkum Jitka Ulrichová.

Celková úspěšnost tak představuje téměř 26 procent, což olomouckou univerzitu řadí mezi nadprůměrně hodnocené výzkumné organizace.

Výzkumu vévodí přírodovědecká fakulta

Největší zastoupení mezi vybranými pracemi má přírodovědecká fakulta. Na seznam dvaceti procent nejlepších výsledků za rok 2014 se prosadila celkem osmkrát. „Tento výsledek je naprosto fantastický. Samozřejmě svědčí o unikátním postavení naší fakulty ve výzkumu na Univerzitě Palackého. Na druhé straně je ale třeba říct, že já i pan děkan jsme skeptičtí k hodnocením od ne-závislých odborníků a komisí. V případě přírodovědecké fakulty došlo evidentně k subjektivnímu podhodnocení výstupů v biologických vědách. Naopak za celkem objektivní model považujeme takzvaný kafemlýnek, který v sobě již principy deklarované v Pilíři II implicitně obsahuje,“ uvedl proděkan přírodovědecké fakulty Zdeněk Dvořák.

Optik Radim Filip, který je spoluautorem jedné ze zvolených prací, vnímá seznam spíše jako ročenku vybraných počinů české vědy. „Naším příspěvkem je návrh a analýza provokujícího kvantového zesilovače světla s nízkým šumem, který byl dlouho otevřeným problémem. Současně se jej podařilo experimentálně ověřit a to nastartovalo vlnu rostoucího zájmu o tyto nové kvantové operace,“ objasnil Filip.

Právě s katedrou optiky jsou spojeny tři příspěvky, další tři míří do Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM). Obě pracoviště se dohromady postarala o více než polovinu vybraných prací za celou univerzitu. „Domnívám se, že to není náhoda. Tyto fakultní jednotky dlouhodobě směřují k excelentním výsledkům a pronikají do časopisů s vysokým impaktním faktorem. Přestože k systému hodnocení lze mít výhrady, výsledky potvrdily dlouhodobé trendy. Komise vyzvedly především práce, které skutečně myšlenkově vznikaly na příslušných akademických pracovištích, a které mají zjevný citační dopad,“ řekl ředitel RCPTM Radek Zbořil.

Za společenské vědy bodovala romanistika a teologie

Na základě odborného posouzení expertního panelu pro společenské, humanitní a umělecké vědy se na seznam excelence zařadily monografie olomouckých romanistů Jiřího Špičky a Lenky Zajícové a přední české teoložky, filozofky a překladatelky Lenky Karfíkové.

Špičkova publikace Petrarca: homo politicus představuje první petrarkovskou monografii v českém jazyce, která nabízí komplexní pohled na širokou škálu Petrarkových politických a občanských názorů. „Analyzuje politický význam, který Petrarca představoval ve své době nejen pro Itálii, ale i pro Čechy. Tento pohled je zvláště cenný pro zahraniční badatele, kteří zaalpský vliv poněkud opomíjejí,“ odůvodnili členové expertního panelu svůj výběr.

Mimořádný přínos díla potvrdilo před časem také významné italské ocenění Premio Flaiano Internazionale za nejlepší zahraniční odbornou monografii o italské literatuře nebo kultuře.

Autor monografie Jiří Špička uvedl, že se mu Petrarkovo politické působení zdálo jako relativně málo pokryté téma. „Nechtěl jsem se zabývat jen politikou v úzkém smyslu slova, ale působením intelektuála v pozdně středověké společnosti. Na knize si cením toho, že je syntézou rozsáhlého a různorodého materiálu a že snad poněkud vyjasnila některé kontroverzní problémy,“ prohlásil Špička.

Publikace pro evropské a americké univerzity

Do výběru vynikajících vědeckých výstupů patří také publikace Lenky Zajícové El bilingüismo paraguayo: Usos y actitudes hacia el guaraní y el Castellano/Paraguayský bilingvismus: Užívání a postoje vůči guaraní a španělštině. „Zabývá se pozoruhodnou situací reálně uplatněného bilingvismu na příkladu Paraguaye, kde většina obyvatel vedle španělštiny užívá také indiánský jazyk guaraní,“ komentovala expertní komise ojedinělé téma.

Podle Zajícové Paraguay sice nepatří mezi nejvýznamnější latinskoamerické země, prošla ale dosti specifickým dějinným vývojem, který ji činí v některých ohledech fascinující zemí.

„Jedním z nich je skutečnost, že většinovým jazykem je původně indiánský jazyk guaraní, kterým hovoří celá paraguayská společnost. Paraguay nyní prochází procesem podobným našemu národnímu obrození. Bylo fascinující se do něj ponořit a i díky vcelku rozsáhlému terénnímu sociolingvistickému výzkumu s dvěma a půl tisící mluvčími ho popsat,“ uvedla Zajícová.

Knihu přijali k vydání v nakladatelství Vervuert – Iberoamericana (Frankfurt/Madrid) a stala se doporučenou literaturu v postgraduálních kurzech na řadě evropských a amerických univerzit.

Mezi autory excelentních vědeckých výsledků se zařadila také vědecká pracovnice Centra pro práci s patristickými, středověkými a renesančními texty při cyrilometodějské teologické fakultě Lenka Karfíková. Tématem publikace Grace and the Will according to Augustine, kterou vydalo prestižní nakladatelství Brill v holandském Leidenu, je doktrína o milosti sledovaná v učení sv. Augustina v jednotlivých obdobích jeho myšlenkového vývoje. Podle hodnotícího panelu jde o originálně zpracovanou monografii, předkládající novou filozofickou interpretaci klasického tématu.

Děkan teologické fakulty Peter Tavel zařadil Lenku Karfíkovou mezi odborníky světové úrovně a její roli v centru i ve vědecké radě považuje za nezastupitelnou. „Ačkoli přednáší ve Švýcarsku nebo v Německu a mohla by pracovat, kde by si řekla, stále je v Olomouci zakotvena. Tento výsledek vytvořila na naší půdě a s našimi lidmi a této věrnosti si velmi ceníme,“ řekl Tavel.

Rozhodovat bude kvalita

Výsledek hodnocení považuje prorektorka Ulrichová za výrazný úspěch. Přesto naznačila, že hodnocení, jako každá nově zaváděná metodika, přináší celou řadu diskusí o správnosti výběru a jeho objektivitě. „V seznamu excelence se neobjevily výsledky některých oborů, které by podle našeho názoru k těm excelentním patřit měly. Nyní srovnáme předložené výsledky s hodnocením panelů a zamyslíme se nad postupem v příštím roce. Některá olomoucká pracoviště se také podílela na excelentních výzkumných výsledcích, které předložily jiné instituce. V příštím období je proto budeme moci nárokovat,“ vysvětlila Ulrichová.

Výběr excelentních výsledků mírně ovlivní financování vědy jednotlivých institucí v následujícím roce. „Projeví se to v rozpočtu roku 2016. Kdo nevyprodukoval žádné ‚áčko‘, tomu se sníží přidělená část prostředků o deset procent. Kdo promění v ‚áčka‘ víc než dvacet procent předložených výsledků, tomu se prostředky na vědu a výzkum úměrně navýší,“ přiblížil Opatrný.

Zhodnocení jedenácti excelentních výsledků bude podle hrubého odhadu znamenat pro rozpočet univerzity v příštím roce spíše symbolický zisk – kolem půl milionu korun.

„Podstatné je, že dokážeme nejen produkovat čím dál víc výsledků a předbíhat tím ostatní školy a instituce, ale že kromě kvantity dokážeme dělat i nadprůměrně kvalitní výzkum,“ zdůraznil Opatrný. Výraznější promítnutí do celkové výše přidělených financí se podle něj projeví až v případě, že bude metodika uplatňována i v následujících letech. „Pokud se postup osvědčí, může se váha excelentních výsledků postupně zvyšovat. Pak by došlo skutečně k přelití části financí od institucí s podprůměrnou kvalitou k těm kvalitnějším,“ doplnil Opatrný. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …