Univerzita obrany se opět představila zájemcům o studium

08.01.2016 11:49

Šum přednáškových místností, vůni střelného prachu i chuť vojenského guláše – to vše mohli okusit návštěvníci dne otevřených dveří na Univerzitě obrany. Jediná vojenská vysoká škola v ČR se případným studentům prezentovala v tomto akademickém roce již podruhé.

Univerzita obrany se opět představila zájemcům o studium
Foto: Univerzita obrany
Popisek: Univerzita obrany

Je čtvrtek krátce po půl desáté a v jedné z poslucháren v areálu kasáren na Šumavské ulici v Brně vrcholí prezentace Fakulty vojenského leadershipu. Na doplňující otázky, týkající se například jazykového vzdělávání, odpovídá před desítkami případných studentů a jejich rodičů děkan fakulty plukovník Vladan Holcner. Na druhý běh této prezentace mezitím až z Turnova dorazila gymnazistka Eva Plesarová, která si chce především doplnit informace o přijímacích zkouškách a seznámit se s prostředím školy. „Nevadí mi nebezpečí, mám ráda adrenalin,“ říká letošní maturantka a doplňuje, že z uvedených důvodů bude volit specializaci spíše do pole, než do kanceláře.

Desítky návštěvníků využívají den otevřených dveří již přímo k podání přihlášky. V jedné z učeben se postupně střídají u počítačů a vyplňují elektronické formuláře. Ve vedlejší místnosti pak ve spolupráci se zástupci rekrutačního střediska zahajují úkony nutné k nástupu do služebního poměru vojáka z povolání. Jedním z přihlášených je Igor Minařík ze Znojma. „Zájem o vojenství mám odmalička a svou roli sehrála i jistota, kterou armáda poskytuje,“ shrnuje mladík důvody, které jej vedly k rozhodnutí studovat vojenskou školu.

„Když jsme se na to daly, chceme pokračovat,“ odpovídají společně dvě dívky, které přicházejí podat přihlášku v netradičním oděvu – maskáčové uniformě. Vysvětlení je prosté. Jde o studentky Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy MO v Moravské Třebové, které na den otevřených dveří přijely do Brna spolu se svými spolužáky ze čtvrtého ročníku. Jedna z dívek, Markéta Lavická, se chce stát ženistkou. V případě přijetí má před sebou v rámci pětiletého souvislého magisterského studijního programu tři ročníky společného základu a teprve po šestém semestru může být podle požadavků armády a svých studijních výsledků zařazena do zvoleného modulu.

Těsně po desáté hodině se návštěvníci dne otevřených dveří soustřeďují u tribuny, kde začíná ukázka činnosti zájmové skupiny Commandos a vojenského systému boje zblízka Musado. Kapitán Tomáš Novohradský, který vede druhou z ukázek, vysvětluje specifika Musada a jeho uplatnění ve vojenské praxi. Studenti mezitím předvádějí jednotlivé chvaty, přičemž jejich pohyb značně komplikuje kluzká vrstva sněhu pod jejich nohama, a proto musí každý svůj pohyb důkladně a hlavně rychle zvážit. Případní uchazeči o vojenské prezenční studium na Univerzitě obrany mají na zvažování času o poznání více – přihlášky lze podávat do 31. března na brněnských fakultách a do 29. února na Fakultě vojenského zdravotnictví v Hradci Králové.

Vedle kompletního informačního servisu a dynamických ukázek mohli návštěvníci dne otevřených dveří využít prohlídek moderních laboratoří a učeben, pozemní pásové a kolové techniky, ručních zbraní, dělostřelecké a ženijní techniky Armády ČR.

 

Návštěvníci během ukázek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…