Univerzita obrany si připomněla přistoupení k NATO

12.03.2017 21:40

V aule Univerzity obrany se ve čtvrtek 9. března odpoledne konalo slavnostní shromáždění k 18. výročí přistoupení České republiky k Severoatlantické alianci. Spolu s příslušníky a civilními zaměstnanci UO se shromáždění zúčastnili také náměstek primátora města Brna Jaroslav Kacer a vedoucí Kanceláře metropolitní spolupráce a marketingu MMB Marie Zezůlková.

Univerzita obrany si připomněla přistoupení k NATO
Foto: Univerzita obrany
Popisek: Univerzita obrany, logo.

Hlavním bodem programu shromáždění byl projev rektora-velitele UO brigádního generála Bohuslava Přikryla. Ten připomněl, že důvodem přizvání České republiky, Maďarska a Polska do Organizace Severoatlantické smlouvy v roce 1999 nebyla kvalita ozbrojených sil uvedených zemí, ale skutečnost, že NATO jako vojensko-politická aliance upřednostnila v tehdejší době geopolitické hledisko. Zkvalitnění úrovně ozbrojených sil pak bylo úkolem, jehož řešení mělo následně proběhnout a kontinuálně probíhá dodnes. „Na tuto půjčku bezpečnostních garancí jsme v minulosti poněkud pozapomněli a dnes je nám o to víc a právem připomínána,“ uvedl generál Přikryl.

Rektor-velitel UO však připomněl také opačnou stranu našeho členství v alianci, jejímž nejviditelnějším projevem je účast na širokém spektru mnohonárodních mírových, záchranných i humanitárních operací pod hlavičkou NATO, OSN i Evropské unie, dále aktivní a stále širší participace na činnosti řídicích a velitelských orgánů Severoatlantické aliance v zahraničí, především pak zvolení bývalého náčelníka Generálního štábu AČR, armádního generála Petra Pavla, do čela Vojenského výboru NATO před dvěma roky.

Změny v průběhu osmnáctiletého členství České republiky a působení Armády ČR v rámci Severoatlantické aliance se pozitivně odrazily ve zvýšené kvalitě vykonávaných činností a v účelné profilaci ozbrojených sil. Na zvýšení úrovně armády a kvality jejího personálu, etického rozměru myšlení a vzorců chování příslušníků ozbrojených sil a v neposlední řadě i na jejich mentalitu v příštích letech bude mít vliv i Univerzita obrany.

„Jsem přesvědčen, že naše státní vojenská vysoká škola jako jediný nositel akreditovaného vojenského vysokoškolského vzdělávání personálu armády a klíčová instituce podílející se na vojensko-odborné a vojensko-humanitní profilaci příslušníků ozbrojených sil, splní se ctí svoje úkoly,“ uvedl brigádní generál Bohuslav Přikryl na závěr svého vystoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…