Univerzita obrany slavnostně vyřadila dvě stovky letošních absolventů

01.08.2015 14:36

Meč na rameni nejlepší studentky a téměř dvě stě čepic a klobouků vysoko nad hlavami jejích kolegů – to byly nejvýraznější symbolické okamžiky pátečního slavnostního vyřazení absolventů Univerzity obrany. Během závěrečného defilé vyřazených studentů burácely nad účastníky a hosty tradičního ceremoniálu v kasárnách Šumavská v Brně při nízkých průletech dvě letecké formace.

Univerzita obrany slavnostně vyřadila dvě stovky letošních absolventů
Foto: Univerzita obrany
Popisek: Univerzita obrany, logo.

Jednu z nejvýznamnějších událostí akademického roku jediné vojenské vysoké školy v České republice zahájil přehlídkou nastoupených jednotek ministr obrany Martin Stropnický. „Je to pro vás takový V-Day, protože skončily všechny hry a začal život,“ obrátil se šéf resortu na letošní absolventy a dodal: „Vybrali jste si profesi, která má smysl a budoucnost.“

Rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál Bohuslav Přikryl absolventům symbolicky podal mezigenerační ruku a naznačil jim, jak jednat v praxi, do níž mnozí právě nastupují: „Inteligence, přirozená míra sebevědomí, zdravý rozum a schopnost rozlišit dobré a špatné je víc, než jen pouhá znalost norem.“ Rektor–velitel také připomněl, že v právě končícím akademickém roce odstartovala UO nové studijní programy, které vycházejí vstříc požadavkům armády: „Naším produktem je vzdělaný voják, který je schopen reagovat na měnící se bezpečnostní výzvy,“ shrnul generál Přikryl.

Všech 197 vojenských absolventů školy bylo symbolicky vyřazeno prostřednictvím nejlepšího studenta Univerzity obrany, poručice Ing. Michaely Halické. Tu rektor-velitel Bohuslav Přikryl v přítomnosti ministra obrany a prvního zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálmajora Jiřího Balouna “pasoval“ univerzitním mečem před bojovým praporem školy.

Čerstvě pasovanou poručici Halickou poté na červeném koberci postupně doplnili a vystřídali další úspěšní studenti obou brněnských fakult Univerzity obrany, kteří obdrželi věcné a peněžní dary jako výraz uznání vynikajících studijních výsledků. Ocenění takto udělili ministr obrany a v zastoupení i náčelník generálního štábu AČR. K nim se připojil brigádní generál v.z. Ryszard Hač, bývalý rektor Polské letecké akademie v Deblinu, jenž předal cenu nejlepšímu studentovi leteckých specializací.

„Univerzita obrany má mnoho studijních oborů, které jsou v naší zemi unikátní a nezastupitelné, jako management obranných sil, vojenské technologie, či vojenské lékařství a farmacie. Tyto vysoce kvalifikované obranné složky našeho státu jsou v současné situaci, kdy se zhoršuje mezinárodní bezpečnost, připraveny plnit své závazky a to pokládám je za velmi důležité,“ uvedla v závěrečném vystoupení ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová. Spolu s ní a již uvedenými osobnostmi se ceremoniálu zúčastnili státní tajemník ministerstva obrany Petr Vančura, předseda výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu PČR František Bublan. Pozvání na vyřazení absolventů přijali i další ústavní činitelé, představitelé státní správy a místní samosprávy, velitelé útvarů české armády, rektoři vysokých škol a delegace partnerských spolků a veteránských organizací. Slavnostního vyřazení se tradičně zúčastní rodinní příslušníci čerstvých absolventů Univerzity obrany.

Posledním bodem programu vyřazení byl jako obvykle slavnostní pochod absolventů. V okamžiku, kdy jednotlivé roty procházely před tribunou, proletěly nad hlavami účastníků i hostů vyřazení dvě letecké formace - vrtulníková, kterou tvořil jeden vrtulník Mi-24V/35 a dva vrtulníky Mi-171Š z letecké základny v Náměšti nad Oslavou, a formace stíhacích letounů, jež sestávala ze dvou lehkých bitevníků Aero L-159 ALCA ze základny v Čáslavi.

Skutečnou a tradiční tečku za vyřazením, která již není součástí oficiálního programu a následuje po závěrečném povelu k rozchodu, udělali noví inženýři a bakaláři, když své pokrývky hlavy vyhodili vysoko do vzduchu. Poté již probíhala veselá a někdy i dojemná setkání čerstvých absolventů s rodinnými příslušníky a blízkými.

Ministr obrany Martin Stropnický během slavnostní přehlídky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…