Univerzita obrany úspěšně vykročila vstříc internacionalizaci vzdělávání

19.10.2015 14:03

13 zahraničních studentů a kadetů, mezi nimiž kromě účastníků z partnerských škol z Polska, Maďarska a Itálie byli i posluchači z americké University of North Georgia, zavítali minulý týden do Brna na Univerzitu obrany. Společně s pěti českými studenty z resortní univerzity se zde zúčastnili Mezinárodního kurzu ekonomiky obrany (Defence Economics International Course). Jde o předstupeň připravovaného projektu mezinárodního semestru pro studenty vojenských škol NATO.

Univerzita obrany úspěšně vykročila vstříc internacionalizaci vzdělávání
Foto: Univerzita obrany
Popisek: Univerzita obrany

„Dozvěděla jsem se o nabídce, která z brněnské univerzity přišla na naši školu, a rozhodla jsem se tento kurz doplňující můj studijní obor absolvovat,“ popisuje Chiarra Morello z turínské Comando per la Formazione e Scuola di Applicazione dell´Esercito pohnutky, které ji přivedly do Brna. Studium svého ekonomického oboru tak rozšířila o téma ekonomika obrany, v jehož rámci se spolu s kolegy seznámila s vlivem vojenských výdajů na ekonomický růst, se základními metodami analýzy dat a se způsoby vyhodnocování vojenských výdajů. Přednášející se v rámci kurzu věnovali také aktuálním tématům, jako je ekonomika mezinárodního terorismu či nové fenomény v ekonomice obrany.

Získané vědomosti si studenti ověřili při týmovém zpracování prezentace na dané téma. „Měli jsme za úkol porovnat dvě země z hlediska vojenských výdajů za posledních deset let, vliv těchto výdajů na ekonomický růst a výši HDP,“ shrnuje zadání prezentace další student z uvedené turínské školy Massimiliano de Pascali. Za úspěšné absolvování kurzu mohou studenti do svého hodnocení získat dva kredity.

„Studenti spolu dobře komunikovali jak během seminářů, tak při prezentacích, navzájem si vyměňovali své zkušenosti a získali nové známé. Kurz tudíž svůj účel splnil,“ zhodnotil pětidenní akci přednášející Aleš Olejníček z Katedry ekonomie UO. „Takového kurzu jsem se zúčastnil poprvé v životě. Dozvěděl jsem se hodně nových věcí, nejvíce mě zaujala problematika terorismu a vývoj v oblasti robotiky,“ ohlédl se za průběhem kurzu Milan Tóth, kadet třetího ročníku z maďarské National University of Public Service.

Zahraniční studenti se v Brně nenudili ani ve volném čase po skončení studijních povinností. Program kurzu byl upraven tak, aby se mohli seznámit s historií Brna a také s místem významné vojenské události – bitvy u Slavkova. Kurzisté si nenechali ujít ani účast na středečním sportovním dni rektora-velitele. Zatímco italští studenti vyzkoušeli vojenské lezení, většina jejich kolegů se vypravila na squashové kurty.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…