Univerzitní navigační systém má premiéru na olomoucké filozofické fakultě

15.02.2015 12:54

Jednotný vizuální styl usnadňující vnitřní a vnější komunikaci Univerzity Palackého se promítl do první aplikace univerzitního navigačního systému. Premiérová instalace orientačních prvků začala včera v budovách filozofické fakulty na ulici Křížkovského 14 a 12. Do konce příštího týdne by měly být všechny informační desky, tabule, rozcestníky a jmenovky na svých místech.

Univerzitní navigační systém má premiéru na olomoucké filozofické fakultě
Foto: UP Olomouc/Velena Mazochová
Popisek: První orientační systém podle jednotného vizuálního stylu.

Během úterý byly upevněny venkovní cedule s označením budov a instalovány informační tabule a orientační plánky v jednotlivých patrech vnitřních prostor.  V dalších dnech budou práce pokračovat montáží závěsných tabulek – plexikapes se jmény, názvy místností nebo rozvrhy u jednotlivých dveří. „Data a informace v českém a anglickém jazyce bude možné doplňovat, měnit či aktualizovat ve vnitřních prostorách i venku. Umožní to použití samolepicích folií odolných proti UV záření i povětrnostním vlivům,“ objasnil Tomáš Machovský, manažer investičních projektů z oddělení výstavby rektorátu.

Orientační systém vychází z jednotného vizuálního stylu, na jehož základě a podle požadavků kateder a pracovišť zpracovalo oddělení komunikace podklady pro dodavatele. „Primárně nám šlo o to, aby byl informační systém dobře čitelný, graficky srozumitelný a aby se základní informace daly jednoduše najít,“ popsal Machovský.

Vzor pro následovníky

Podle prorektora Petra Bilíka mohou rekonstruované budovy filozofické fakulty opatřené novým orientačním systémem sloužit jako vzorový příklad pro obdobný postup v dalších objektech univerzity. „Každé příští zavádění navigačních systémů by mělo probíhat stejným způsobem. Rádi bychom proto do Křížkovského 12 pozvali kolegy, kteří mají v rámci univerzity výhledově na starosti další rekonstrukce. Mohou si zde přímo v praxi prohlédnout, jak systém funguje,“ zdůraznil Bilík.

Aplikace nového orientačního systému by se zároveň měla stát součástí už probíhajících rekonstrukcí. „Jeho prvky by podle principů jednotného vizuálního stylu měly být zakomponovány tak, jak se to – za pochodu – povedlo v objektech v Křížkovského ulici,“ dodal Bilík.

Manuál aneb krok za krokem

Při premiérové montáži orientačního systému byl zároveň ověřen jeho manuál, který přizpůsobuje prvky univerzitního jednotného vizuálního stylu prostorovému a materiálovému kontextu. „ Ve spolupráci s  kolegy z filozofické fakulty jsme domýšleli, jak ukotvit jednotlivé prvky, jakou zvolit velikost fontu, aby písmo bylo čitelné na zdi budovy a jak vše přizpůsobit celku,“ objasnil vedoucí oddělení komunikace Radek Palaščák.

Manuál, který vznikl ve spolupráci s autorkou jednotného vizuálního stylu, grafičkou Věrou Marešovou, byl podle něj sestaven tak, aby byl pochopitelný a užitečný. „Lze podle něj postupovat krok za krokem a zapracovat všechny prvky orientačního systému od větších celků až po detaily,“ doplnil vedoucí oddělení komunikace Radek Palaščák.

Se zaváděním navigačních prvků se v dohledné době počítá také v dalších univerzitních objektech. Aplikace by se měly stát součástí projektových příprav nebo probíhajících rekonstrukcí v ulici Na Hradě, Purkrabské, Křížkovského 10, v kampusu přírodovědecké fakulty v Holici, Pevnosti poznání a Geoparku na Envelopě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…