První valná hromada schválila dosavadní postup zřizovacího výboru a zvolila historicky první správní radu. Tím byl formálně založen pivovar, který dal světu jednu z nejznámějších českých značek. Světlý ležák Budweiser Budvar se vyváží do 70 zemí a na českém exportu piva se podílí více než jednou pětinou. Budějovický Budvar za dobu své existence uvařil téměř 50 milionů hektolitrů piva.
Budějovický Budvar, n. p. si 15. dubna 2015 připomene 120. výročí konání ustavující valné hromady akcionářů „Českého akciového pivovaru v Českých Budějovicích“ (dále jen ČAP), který je přímým předchůdcem dnešního národního podniku. Za vznikem ČAP stáli především českobudějovičtí právovárečníci české národnosti, vedení JUDr. Augustem Zátkou. Nově založený pivovar tak přímo navázal na historickou tradici vaření originálního Budějovického piva v Českých Budějovicích a začal tuto tradici rozvíjet. „Jsme hrdí na to, že pokračujeme v 750leté tradici vaření originálního Budějovického piva pod značkou Budweiser Budvar.
O tuto tradici pečujeme a uchováváme ji pro příští generace. Při výrobě Budějovického piva dodržujeme osvědčené řemeslné postupy, používáme výhradně původní suroviny a vaříme jej pouze v Českých Budějovicích. I proto se naše pivo může pyšnit Chráněným zeměpisným označením,“ říká Ing. Jiří Boček, ředitel Budějovického Budvaru. Právo používat Chráněná zeměpisná označení „Budějovické pivo“ a „Českobudějovické pivo“ získal Budějovický Budvar v roce 2004 při vstupu České republiky do Evropské unie. Chráněná zeměpisná označení garantují spotřebitelům skutečnou kvalitu, tedy to, že zakoupený produkt není levnou napodobeninou a že byl vyroben na konkrétním místě, z přesně definovaných surovin a předepsaným výrobním postupem.
Ustavující valná hromada ČAP schválila dosavadní postup zřizovacího výboru a zvolila historicky první správní radu v tomto složení: předseda JUDr. František Hromada, tajemník obchodní komory; místopředseda JUDr. František Dlouhý, advokát; jednatel Josef Pillmann, statkář. Dalšími řádně zvolenými členy se stali bývalý sládek Jan Břeský z Birkenfelsu, Bohdan Francko, majitel nemovitostí, továrník Augustin Hromádka, MUDr. Jan Jirka, štábní lékař na odpočinku, hostinský František Karhan a kaplan Martin Šrámek. První várku piva o objemu pouhých 200 hektolitrů uvařil sládek Antonín Holeček 7. října 1895.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva