Upozornění pro návštěvníky Krkonoš v souvislosti s pádem laviny do Modrého dolu

17.02.2015 16:59

Správa Krkonošského národního parku ruší tímto upozornění na neprůchodnost zimní cesty Modrým dolem směrem k Výrovce po úterním pádu laviny. Práce Horské služby v lokalitě již skončily a lyžaři se již touto cestou mohou s opatrností vydat. Nadále ovšem platí třetí stupeň lavinového nebezpečí a i v Modrém dole stále může pád laviny hrozit. Třetí (kritický) stupeň rizika je zároveň nejzrádnější - je v prostředku pětistupňové škály, což může svádět k falešnému pocitu nižší míry rizika, než je skutečné! Sněhové profily na lavinových svazích v Krkonoších jsou nadále nestabilní.

Upozornění pro návštěvníky Krkonoš v souvislosti s pádem laviny do Modrého dolu
Foto: KRNAP
Popisek: KRNAP

Apelujeme zároveň na návštěvníky Krkonoš, aby dbali zvýšené opatrnosti při pohybu na turistických nebo skialpových trasách, které procházejí lavinovými terény. V případě turistických tras se kromě Modrého dolu jedná především o Dlouhý důl a Kotelní jámy. Při plánování tras dbejte rovněž na to, abyste odlišili zimní trasy od letních. Například oblíbená letní cesta Údolím Bílého Labe (modrá) v úseku nad Boudou u Bílého Labe, stejně jako červená značka od Luční boudy přes Kozí hřbety do Svatého Petra, křižuje hned několik lavinových drah.

V případě pohybu v nebezpečných úsecích nezanedbávejte lavinovou prevenci a vybavení. Sledujte aktuální informace na webu Horské služby na adrese www.horskasluzba.cz/cz/pocasi-na-horach/lavinova-predpoved/krkonose.

Připomínáme, že v I. zóně národního parku platí zákaz vstupu mimo značené a vyhrazené cesty (tedy turistické a lyžařské značky a vyhrazené skialpové trasy).

Ovšem, jak bylo řečeno výše, i na některých značených cestách může nebezpečí pádu laviny hrozit. Nepodceňujte ho při plánování vašeho pobytu v horské přírodě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…