Upozornil na nezákonný vjezd k Černému jezeru, teď vystavuje fotografie Šumavy v Bruselu

10.01.2014 15:03

Amatérský fotograf Václav Vetýška, který letos upozornil na nezákonný vjezd aut k Černému jezeru, vystavuje své fotografie Šumavy v Bruselu. K vidění jsou fotografie z celé Šumavy - od Nýrska po Kvildu. Patronem výstavy je Plzeňský kraj a Správa NP a CHKO Šumava.

Upozornil na nezákonný vjezd k Černému jezeru, teď vystavuje fotografie Šumavy v Bruselu
Foto: red
Popisek: Bývalý ředitel Správy NP a CHKO Šumava Jiří Mánek

Na podzim vyvolal největší šumavskou aféru, o které se dozvěděla celá republika. Teď velký milovník Šumavy Václav Vetýška dobývá Brusel. „Jsem rád, že můžu v Evropě ukázat, jak umí být Šumava nádherná. Krásnou šumavskou přírodu by měli vidět všichni,“ vypráví Václav Vetýška. V říjnu upozornil na nezákonný průjezd kolony luxusních vozů BMW do přírodní rezervace Černé a Čertovo jezero. Hlavně díky němu dostali hříšníci zasloužené tresty. Teď s výstavou svých fotografií ze Šumavy s názvem Šumava zelená střecha Evropy slaví úspěch v Bruselu v sídle Evropského parlamentu.

I když bydlí v Plzni, tak Šumavu miluje a na Šumávce, jak jí sám mazlivě říká, se snaží trávit každou volnou chvíli. „Tak je tomu už více jak 50 let. Prvním místem, se kterým se blíže seznámil, byla Waisova louka na Špičáku. Šumavu mám ale sježděnou od Nýrska až po Kvildu, jezdím tak 35 krát do roka. Na jednodenní až týdenní túry. Mám to tady rád a vždy tady nacházím místa, kde je mně moc dobře a kde získám energii pro svůj další život. A ta místa si umím najít i vychutnat, ať již sám nebo se svými přáteli. Rád se zastavím, posadím a kochám se,“ vypráví Václav Vetýška, který pracuje jako školník a správce budov v jedné plzeňské základní škole.

Nikdy s sebou na Šumavu nezapomene vzít fotoaparát, a protože se na Šumavu umí dívat těma správnýma očima, tak fotí a fotí. Z těch nejkrásnějších fotografií vznikla i současná bruselská výstava. Fotografie zachycují šumavské lesy, pohoří, potoky, říčky, jezera i slatě, ale také šumavské cesty. Nejvíce fotografií pochází ze Železnorudska a Modravy. „Některé fotografie vznikaly spontánně, na některé jsem čekal i tři roky, třeba zamrzlé slatě nebo východ slunce na Kvildě,“ prozrazuje Václav Vetýška. Patronem výstavy je Václav Štekl, radní plzeňského kraje pro životní prostředí.

„Ač relativně mlád a rodištěm z Plzně, vnímám Šumavu jako zelenou perlu západních Čech. Zde si v krásné přírodě odpočinu od všedních starostí a povinností. Pro člena Rady Plzeňského kraje zodpovědného za oblast životního prostředí a zemědělství je Šumava samozřejmě jedním z hlavních témat. Na její minulé, současné a možná i budoucí problémy nelze pohlížet černobílou optikou, ale je nutné vzít v úvahu širší spektrum názorů od všech zainteresovaných stran. Pro všechny by však měl platit jeden společný cíl a to uchovat a předat dalším generacím Šumavu krásnou, zelenou a také přístupnou lidem. Domnívám se, že v tomto se shodujeme se současným vedením Národního parku. Všechno to již několikaleté snažení o nalezení vhodného přístupu by mělo vyústit v přijetí zákona o Národním parku Šumava. Ostatně vystavené fotografie potvrzují, že je o co se snažit a prezentují Šumavu jako místo, které stojí za to navštívit a to i v evropském kontextu,“ uvádí Václav Štekl.

S tím souhlasí i Jiří Mánek, ředitel Správy Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava, který se slavnostního zahájení výstavy rovněž osobně zúčastnil.

„Jsme rádi, že Šumavu prezentujeme na půdě takto významné evropské instituce. Je důležité, aby se europoslanci i naši ostatní vyslanci na této evropské půdě dozvěděli o Šumavě co nejvíce. Fotografie Václava Vetýšky dokumentují krásu Šumavy, kterou v Bruselu doprovází i výstavní část věnovaná tradičním šumavským řemeslům jako třeba výroba dřeváků. Výstava tak demonstruje naše heslo, žijeme s přírodou a příroda s námi,“ uvádí ředitel Jiří Mánek.

Bruselská expozice není jediná výstava, na které se chce Václav Vetýška letos podílet. Je členem plzeňského občanského sdružení Šumavské cesty, které se zabývá o obnovu zaniklých šumavských kapliček například na Zadních Paštích.

Společně s ostatními členy občanského sdružení a ve spolupráci s Plzeňským krajem chystá velkou fotografickou výstavu Šumavy. V tomto roce si připomeneme 130. výročí narození Josefa Váchala. „Výstava by měla projít celým Plzeňským krajem a má zachytit Šumavu stále romantickou, i když někde a někdy je nemocná,“ uzavírá Václav Vetýška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…