Úřad Regionální rady Jihozápad odmítá kritiku NKÚ k novostavbě plzeňského divadla

07.12.2015 15:34

Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad (ÚRR JZ) se důrazně ohrazuje proti některým závěrům Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) k novostavbě plzeňského divadla. Ten v dnes zveřejněné tiskové zprávě s názvem: „Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015: ze 17 plánovaných projektů se jich uskutečnilo jen 11“ například kritizoval hodnotící kritéria ÚRR JZ, podle nichž byly vybrány kulturní projekty v Plzni.

Úřad Regionální rady Jihozápad odmítá kritiku NKÚ k novostavbě plzeňského divadla
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Proti závěrům NKÚ se musíme důrazně ohradit. Za kritizované body nám žádný úřad neudělil finanční sankci nebo korekci, proto považuji závěry NKÚ za facku do tváře čerpání evropských fondů v celé ČR. Jedná se o pošpinění systému dotací i projektu plzeňského divadla, aniž by se zakládalo na reálných základech,“ uvedl Ivo Grüner, předseda Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad a náměstek hejtmana Plzeňského kraje.

Podle tiskové zprávy NKÚ v některých případech hodnotitelé udělili velký počet bodů projektům, které nenaplňovaly hodnocená kritéria, případně se hodnotitelé kvůli chybějící metodice v hodnocení úplně rozcházeli. „Příkladem může být projekt novostavby divadla, kde hodnotitelé mimo jiné měli obodovat, do jaké míry stavba rozšíří nabídku kulturních center ve městě. Hodnotitelé udělili u tohoto kritéria projektu plný počet bodů, přestože se prakticky jednalo o náhradu za již fungující divadlo. Za problematické pokládají kontroloři i nastavení indikátorů pro hodnocení reálné ceny projektů, protože o ní ve skutečnosti tyto indikátory nevypovídaly,“ píše se v tiskové zprávě.

Podle Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad byl projekt Novostavba divadla v Plzni, Divadlo Jízdecká hodnocen dle pravidel. „V době předkládání projektové žádosti neexistoval v daném místě objekt pro kulturu, volný čas, komunitní život, který by danou problematiku s nedostatečnou kapacitou nahradil. V žádném případě tedy nesouhlasíme s tím, že by hodnocený projekt pouze nahrazoval Komorní divadlo, jak je uvedeno v kontrolním protokolu,“ řekl Grüner.

Doplnil, že indikátory, které jsou schvalovány členy Monitorovacího výboru ROP Jihozápad, Evropské komise, Národního orgánu pro koordinaci, jsou nastaveny tak, aby jejich prostřednictvím bylo možné monitorovat implementaci (zavádění) programu a hodnotit její úspěšnost na všech úrovních (regionální, národní i evropské).

Ve zprávě NKÚ dále mezi výtkami směrem k ÚRR JZ stojí, že kontrolovaná divadelní skulptura není z plánovaného materiálu, takže neplní svůj účel, stejně jako některé další plánované architektonické prvky. Novostavba tak podle protokolu neodpovídá plánům ve schválené žádosti o dotaci. „Statutární město Plzeň realizovalo stavební projekt na základě vydaného stavebního povolení. Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad ale není účastníkem stavebního řízení, a proto není kompetentní posuzovat, jak byly naplněny rozsah a kvalita stavebního projektu. Není ani v jeho pravomoci jakkoliv rozporovat vydané stavební povolení, které řádně nabylo právní moci.“ řekl Karel Hron, pověřen vedením ÚRR JZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…