Úřad na ochranu hospodářské soutěže opětovně pokutoval zakázané dohody mezi mobilními operátory Vodafone a O2

09.01.2017 18:36

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen „Úřad“) uložil svým prvostupňovým rozhodnutím ze dne 22. prosince 2016 pokuty v úhrnné výši 99 085 000 Kč mobilním operátorům Vodafone Czech Republic a.s. a O2 Czech Republic a.s. za protisoutěžní dohody ve Smlouvě o propojení sítí. Rozhodnutí není pravomocné, jeden z účastníků již proti němu podal rozklad.

Úřad na ochranu hospodářské soutěže opětovně pokutoval zakázané dohody mezi mobilními operátory Vodafone a O2
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Společnosti Vodafone Czech Republic a.s. (dále jen „Vodafone“) a Eurotel Praha, spol. s r.o., jejímž právním nástupcem je od 1. července 2006 společnost O2 Czech Republic a.s. (dále jen „O2“), ve Smlouvě o propojení ze dne 22. března 2001 uzavřely a následně plnily dohody, dle nichž si dohodly realizaci propojení sítí výhradně přímým propojením, pokud toto bylo k dispozici a pokud jeho kapacita byla dostačující. Uzavřené dohody vylučují možnost, aby uvedené společnosti propojily své sítě kdykoli na základě svého svobodného rozhodnutí tranzitem přes síť třetího subjektu. Za existence přímého propojení sítí účastníků řízení a jeho dostatečné kapacity tedy nemá žádný z účastníků možnost využít alternativní způsob propojení tranzitem prostřednictvím sítě třetí strany, byť by tento způsob byl pro něj a jeho zákazníky výhodnější.

Uzavřením a následným plněním výše uvedených vertikálních dohod o rozdělení trhu se společnosti Vodafone a O2 dopustily porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže, neboť cílem dohod je narušení hospodářské soutěže a jsou způsobilé narušit hospodářskou soutěž na trhu provozování veřejných telekomunikačních sítí.

Úřad plnění uvedených dohod zakázal a za správní delikt trvající od 22. března 2001 až do současnosti uložil společnosti Vodafone sankci ve výši 49 579 000 Kč a společnosti O2 za správní delikt trvající od 1. května 2004 do současnosti pokutu ve výši 49 506 000 Kč.

Původní rozhodnutí v této věci vydal Úřad již v roce 2003, pravomocné pak o rok později, po soudním přezkumu se nyní zabýval věcí opakovaně. Vzhledem k tomu, že účastníci řízení po celou dobu zakázané dohody dále plnili, byly jim sankce za dlouhodobý delikt přiměřeně zvýšeny. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…