Úřad práce ČR: Na Střeleckém ostrově lidé slavili Den Evropy

13.05.2017 20:45

Úřad práce ČR svou účastí podpořil open-air festival konaný 4. května na Střeleckém ostrově v Praze. Letošní ročník proběhl s mottem „Den Evropy – Po zemích Unie“. Akce se koná pravidelně každý rok a jeho účastníci tak slaví Den Evropy, který připadá na 9. května.

Úřad práce ČR: Na Střeleckém ostrově lidé slavili Den Evropy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Letos je to 60 let, kdy došlo k podpisu Římských smluv, což je souhrnný název pro dvě smlouvy - smlouvu zakládající Evropské hospodářské společenství (EHS) a smlouvu zakládající Evropské společenství pro atomovou energii (Euratom), které byly jedním ze základů pozdější evropské integrace a tedy dnešní Evropské unie.

Open-air festival i letos nabídl bohatý program. Přímo na místo konání mohli návštěvníci dojet tramvají na speciálně zřízenou stanici „Evropská“ a odtud „procestovat“ celou Evropu za pár minut. Připraveny byly stánky 24 ambasád členských zemí EU, které zde propagovaly to nejlepší, co může jejich země nabídnout. Prezentovala se i řada vládních a nevládních organizací. A na místě nechyběli ani zástupci celoevropské sítě EURES a Europass. Jejich společný stánek navštívily téměř dvě stovky zájemců. Většina z nich projevila zájem o informace o pracovních podmínkách v ostatních státech EU, o stáže a dobrovolnictví. Zároveň se dozvěděli informace o službách EURES a spolupráci mezi ostatními partnerskými organizacemi EU.

Součástí programu bylo divadlo, taneční vystoupení, soutěže i dvě zajímavé diskuze: cestovatelské povídání s Janem Révaiem, Veronikou Tomanovou a Lukášem Matějíčkem a zvláštní vydání debaty Café Evropa s Emmou Smetana, Tomášem Sedláčkem a dalšími hosty. Celou akci doplnily koncerty Debbi, Eddie Stoilow a také speciální hosté z Rumunska a Bulharska (obě země oslavují 10 let členství v EU).

Evropské služby zaměstnanosti EURES operují na území členských států EU/EHP a Švýcarska. Česká republika se do systému EURES zapojila v roce 2004, současně se vstupem do Evropské unie. V ČR je EURES plně integrován na Úřadu práce ČR. Mezi hlavní aktivity patří mezinárodní i regionální burzy práce, přeshraniční informační a poradenské dny nebo asistence při náborech pro zaměstnavatele. Informace o životních podmínkách a o ověřených volných pracovních místech jsou k dispozici na národním (www.eures.cz) a evropském portálu EURES (www.eures.europa.eu). 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …