Úřad práce ČR: Při odklízení sněhu mohou pomoci i nezaměstnaní

08.01.2017 12:40

Starostové obcí, které se potýkají s přívaly sněhové nadílky, se mohou obrátit na Úřad práce ČR. Všechna jeho kontaktní pracoviště v dotčených regionech úzce spolupracují a jsou připravena vyjít jim maximálně vstříc.

Úřad práce ČR: Při odklízení sněhu mohou pomoci i nezaměstnaní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Namrzlé chodníky, sněhové závěje či klouzající vozovky trápí v tuto chvíli řadu obcí v celé České republice, především pak v horských oblastech. Situace komplikuje dopravu a brání řadě lidí v cestě do zaměstnání nebo třeba na dovolenou. ÚP ČR je připraven pomoci jak starostům obcí, tak i firmám, které na odstraňování škod velmi intenzivně pracují.

„Jsme schopni zajistit zejména městům, obcím a dalším zaměstnavatelům v rámci veřejně prospěšných prací vhodné zaměstnance na odstraňování sněhu, údržbu chodníků a cest a maximálně zkrátit řízení, která s touto agendou souvisejí. Mohou nás kontaktovat emailem, telefonicky i osobně,“ upozorňuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Institut veřejně prospěšných prací (VPP) je určen zejména pro dlouhodobě nezaměstnané uchazeče o zaměstnání a patří mezi vlajkové lodě aktivní politiky zaměstnanosti (APZ). ÚP ČR tato místa vytváří ze zákona jako krátkodobé pracovní příležitosti. Jsou určena pro dočasné pracovní uplatnění uchazečů o zaměstnání, kterým ÚP ČR věnuje při zprostředkování zaměstnání zvýšenou pozornost. V případě uplatnění uchazečů o zaměstnání na VPP není důležitá vysoká kvalifikace či výborný zdravotní stav. Zároveň ale umožňují dlouhodobě nezaměstnaným, aby si oživili nebo získali pracovní návyky, a po jejich skončení snáze našli stálou práci. Měsíční výše příspěvku ÚP ČR v rámci tohoto nástroje APZ vzrostla od 1. 1. 2017 na 15 tis. Kč. V případě Asistentů prevence kriminality a Koordinátorů VPP pak na 16 tis. korun.

VPP zaměstnavatelé nejčastěji využívají při úklidu a údržbě veřejných prostranství a zeleně, pomocných pracích, opravách veřejného majetku, v lesnictví, v charitě, sociálních službách, v rámci dohledové služby, asistentů prevence kriminality nebo k zajištění dalších veřejně prospěšných činností. Obce a kraje je mohou využít také při odstraňování následků živelných pohrom nebo při zimních a jarních údržbách. Od ledna do konce listopadu 2016 umístil ÚP ČR v rámci VPP celkem 21 954 lidí. 

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…