Úřad práce ČR poskytl v rámci investičních pobídek přes 42 miliard Kč

30.12.2016 17:39

Během letošního roku poskytl Úřad práce ČR zaměstnavatelům v rámci investičních pobídek více než 42 mil. Kč a podpořil tak vznik téměř 400 nových pracovních míst. Finance vyplatil společnostem v Moravskoslezském a Ústeckém kraji.

Úřad práce ČR poskytl v rámci investičních pobídek přes 42 miliard Kč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Cílem investičních pobídek je nejen podpora vytváření nových pracovních míst v regionech s nejvyšší nezaměstnaností, ale také sladění nabídky a poptávky na trhu práce. Úřad práce ČR poskytuje příspěvky na vytvoření nového pracovního místa, případně na školení či rekvalifikaci nových zaměstnanců. V oblastech s podílem nezaměstnaných osob (PNO) o 25 % vyšším, než je průměrná nezaměstnanost v ČR, mohou zaměstnavatelé získat na jedno vytvořené místo 100 tis. Kč. V regionech, kde PNO přesáhne průměrnou nezaměstnanost o 50 %, činí příspěvek na jedno nově vzniklé místo 200 tis. Kč. Ve vybraných průmyslových zónách pak vyplacená částka dosahuje 300 tis. Kč. Takto podpořené pracovní místo musí být minimálně pět let obsazené.

„V případě každé schválené žádosti probíhá pečlivé posouzení lokálního trhu práce. Poskytnutá částka v podobě investiční pobídky znamená nejen zajištění vyšší konkurenceschopnosti konkrétního zaměstnavatele, ale hlavně nabízí velkou šanci uchazečům o zaměstnání na získání práce,“ upozorňuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

V roce 2016 poskytl Úřad práce ČR hmotnou podporu v rámci investičních pobídek čtyřem zaměstnavatelům, kteří působí ve zpracovatelském průmyslu. Poskytnutá částka činila 42 300 tis. Kč. V meziročním srovnání je to nárůst o 30 475 tis. Kč. Úřad práce ČR touto cestou podpořil vznik 396 nových pracovních míst, což je o 302 více než loni. V roce 2017 předpokládá ÚP ČR uzavření „Dohod o hmotné podpoře na vytváření nových pracovních míst v rámci investičních pobídek“ s cca deseti zaměstnavateli především z Ústeckého a Moravskoslezského kraje a vznik 500 nových pracovních míst.

Jedním z takto podpořených významných zaměstnavatelů je společnost KES. Vzhledem k dobrým hospodářským výsledků dlouhodobě rozšiřuje své výrobní kapacity a vytváří nová pracovní místa. Naposledy investovala desítky miliónů korun do výstavby výrobní haly a v rámci rozšíření výroby plánuje vytvořit dalších 150 nových pracovních míst. V této věci požádala společnost KES Úřad práce ČR o příspěvek v rámci investiční pobídky v celkové hodnotě 30 mil. Kč.

„Velmi si vážím postoje společnosti KES a její snahy obsadit nově vzniklá pracovní místa uchazeči o zaměstnání z evidence Úřadu práce ČR. Jsme připraveni vytipovat na základě požadavků zaměstnavatele vhodné uchazeče a připravit je v rámci rekvalifikací. V rámci sladění nabídky a poptávky můžeme také zorganizovat výběrová řízení, ať už v prostorách ÚP ČR, nebo přímo u zaměstnavatele,“ říká generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková, která v uplynulých dnech osobně navštívila areál společnosti KES s.r.o. ve Vratimově.

„Oceňuji konstruktivní jednání s generální ředitelkou ÚP ČR. KES dlouhodobě usiluje o získání nových spolupracovníků a nabídka Úřadu práce ČR na vytipování a rekvalifikaci nezaměstnaných se jeví jako reálné řešení. Naše mnohamilionová investice do nové haly a výrobního zařízení se tedy pozitivně projeví i na trhu práce nejen v našem regionu,“ vyzdvihuje Martin Svozil, generální ředitel KES, s.r.o.

Společnost KES v současné době zaměstnává 1 300 pracovníků. Ve výrobních halách o rozloze 10.200 m² produkuje kabelové svazky pro automobilový a elektrotechnický průmysl. 

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…