Úřad práce: Příspěvek na dojíždění od dubna již v pěti krajích

23.03.2016 15:15

Uchazeči a zájemci o zaměstnání, kteří budou nastupovat do práce mimo obec, ve které mají bydliště, mohou před svým nástupem do zaměstnání požádat Úřad práce ČR o příspěvek na podporu regionální mobility. ÚP ČR ho začne standardně poskytovat v rámci pilotního provozu od dubna 2016 v pěti krajích - v Ústeckém, Jihomoravském, Olomouckém, Moravskoslezském a Karlovarském. i podílu nezaměstnaných na obyvatelstvu ve věku 15 - 64 let.

Úřad práce: Příspěvek na dojíždění od dubna již v pěti krajích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitelství Úřadu práce ČR

Příspěvek rozšiřuje řadu nástrojů a opatření aktivní politiky zaměstnanosti (APZ), které ÚP ČR využívá v praxi ke zvýšení šancí na získání práce především dlouhodobě evidovaných uchazečů o zaměstnání. 

Požádat si o něj mohou klienti, kteří jsou v evidenci Úřadu práce ČR déle než 12 měsíců. Žádost může podat také uchazeč či zájemce o zaměstnání, který je bez práce i kratší dobu, pokud o ni přišel, či přijde, v důsledku hromadného propouštění. Zároveň musí být splněna podmínka, že nový zaměstnavatel uzavře se zaměstnancem pracovní poměr na dobu neurčitou nebo na dobu určitou, a to delší než 12 měsíců. V pracovní smlouvě musí být také uvedeno konkrétní místo výkonu práce, tedy adresa. Příspěvek nemůže ÚP ČR poskytnout žadateli, který u nového zaměstnavatele v posledních 24 měsících už pracoval, nebo který bydlí ve stejné obci, jako je místo výkonu práce. 

V rámci žádosti je třeba uvést datum nástupu do nového zaměstnání a místo výkonu práce a následně také předložit pracovní smlouvu. Pokud ÚP ČR žadateli žádost schválí, uzavře s ním písemnou dohodu. Zaměstnanec pak bude každý měsíc dokládat výplatní list, který mu vždy vydává zaměstnavatel za odpracovaný kalendářní měsíc. Částku tedy obdrží až po předložení tohoto dokumentu. Právě na jeho základě ÚP ČR prověří nárok na příspěvek za konkrétní měsíc, a to podle docházky do zaměstnání a výše hrubé mzdy. Za dobu absence na pracovišti ÚP ČR příspěvek nevyplatí. Doba poskytování příspěvku bude činit maximálně 12 měsíců

Formulář žádosti bude v nejbližších dnech k dispozici na Integrovaném portálu MPSV. Zájemcům jej také poskytnou zaměstnanci příslušných kontaktních pracovišť ÚP ČR. 

"Prostřednictvím tohoto nástroje aktivní politiky zaměstnanosti posílíme mobilitu klientů. Právě omezená možnost dojíždění za prací je, kromě neodpovídající kvalifikace klientů, jednou z bariér, která snižuje šance k jejich uplatnění na trhu práce," vysvětluje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková. 

Výše příspěvku se bude pohybovat v rozmezí od 1 000 Kč do 3 500 Kč měsíčně podle dojezdové vzdálenosti. Přitom minimum je 10 kilometrů. Výjimku v tomto případě budou tvořit žádosti, kdy mezi bydlištěm a místem výkonu práce prokazatelně neexistuje pravidelné spojení veřejnou dopravou (VD). Na nejvyšší částku pak dosáhnou ti, kteří budou za prací dojíždět více než 50 km. Viz následující tabulka: 


ÚP ČR nebude příspěvek poskytovat na dojíždění do zahraničí (kromě Moravskoslezského kraje). A nevyplatí jej ani v případě, že výše hrubé mzdy žadatele přesáhne v konkrétním měsíci výši průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí předcházejícího roku. 

Jak už bylo řečeno, příspěvek na podporu regionální mobility rozšiřuje portfolio nástrojů a opatření APZ a potřebné finance na jeho vyplácení poskytnou národní prostředky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…