Úřad práce: V Kopřivnici proběhne přehlídka technických profesí

23.04.2018 21:02

Celkem 14 profesí v technických oborech se představí na už dvanáctém ročníku přehlídky s názvem „Řemeslo má zlaté dno“. Akce proběhne ve dnech 25. 4. (9.00 – 16.00 hod.) a 26. 4. 2017 (9.00 - 15.00 hod.) ve Sportovní hale VOŠ, SOŠ a SOU v Kopřivnici (ul. Husova 1302). Na pořádání přehlídky se podílí Kontaktní pracoviště ÚP ČR v Novém Jičíně a Kopřivnici, VOŠ, SOŠ, SOU Kopřivnice, Střední škola technická a zemědělská Nový Jičín, město Kopřivnice a zaměstnavatelé z celého okresu.

Úřad práce: V Kopřivnici proběhne přehlídka technických profesí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Stejně jako jinde v republice se i v tomto regionu potýkají zaměstnavatelé s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků v technických oborech.

„V rámci snahy o sladění nabídky a poptávky na trhu práce se prostřednictvím této akce snažíme vzbudit zájem žáků o tyto profese. Pokud se mladí lidé rozhodnou studovat některý z technických oborů, mají velké šance na získání práce. Zájem firem je o kvalifikované a technicky vzdělané pracovníky velký a hlavně trvalý. Navíc – zaměstnavatelé působící v těchto oborech nabízejí absolventům velmi zajímavé platové ohodnocení,“ shrnuje ředitel Kontaktního pracoviště ÚP ČR v Novém Jičíně Zdislav Zima.

Přehlídka technických profesí je určena především žákům osmých a devátých tříd ZŠ. Je ale otevřena i všem, kteří jsou bez práce nebo uvažují o změně zaměstnání, rodičům žáků, pedagogickým pracovníkům, výchovným poradcům – zkrátka široké veřejnosti.

Jako každý rok budou lidem k dispozici specialisté Úřadu práce ČR. Nabídnou zájemcům aktuální informace o vývoji na trhu práce, volných pracovních místech či prognózu očekávaného vývoje pro budoucí absolventy technických oborů. Poradí jim také s výběrem vhodného studijního oboru.

Účast na akci přislíbila řada významných zaměstnavatelů z Novojičínska. Jejich zástupci připravili pro návštěvníky širokou škálu aktivit, včetně ukázek svých výrobních programů. Příchozí se tak budou moci seznámit s praktickými činnostmi programátorů CNC strojů, mechaniků seřizovačů, nástrojářů, zámečníků, karosářů, obráběčů kovů, automechaniků, autolakýrníků, opravářů zemědělských strojů, instalatérů, zedníků, truhlářů, tesařů a autoelektrikářů.

Průvodci poskytnou skupinkám žáků také důležité informace o studijních a učebních oborech a firmách, které vyhledávají absolventy technických oborů. Spolupracují v tomto ohledu se školami a potenciální budoucí zaměstnance připravují na praxi už během studia. Příchozí se mimo jiné také dozvědí, co obnáší výkon konkrétní profese, nebo co musí zájemce o takovou práci splňovat.

Součástí akce bude i bohatý doprovodný program. V jeho rámci budou pro zájemce připraveny jednoduché praktické úkoly a kvízy, ve kterých si vyzkouší svou manuální zručnost, schopnosti a dovednosti při plnění jednoduchých úkolů spojených s technickými obory. Budou si moci odnést informační materiály a drobné upomínkové předměty. Ti, kteří právě hledají zaměstnání, se mohou přímo na místě, u zástupců firem, seznámit s nabídkou pracovních příležitostí v oblasti technických a řemeslných oborů. Vstup na akci je zdarma.

K 31. 3. 2018 evidoval ÚP ČR na Novojičínsku 3 535 uchazečů o zaměstnání. Podíl nezaměstnaných osob činil 3,3 %. Zdejší zaměstnavatelé nabízeli prostřednictvím Úřadu práce ČR 2 770 volných pracovních míst. Nejčastěji hledali nástrojaře, svářeče, řezače plamenem a páječe, seřizovače a obsluhu obráběcích strojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…