Úřad práce: Ve Středočeském kraji se rozbíhá „Generační tandem II“

26.05.2016 18:03

Zaměstnavatelé ve středních Čechách, kteří chtějí udržet své zaměstnance v předdůchodovém věku a zároveň dát šanci mladým lidem do 30 let, mají nyní možnost požádat o příspěvek na mzdu těchto pracovníků. Nabízí jim je regionální individuální projekt „Generační tandem - podpora generační výměny ve Středočeském kraji II“, který realizuje Krajská pobočka ÚP ČR v Příbrami. Program poběží do 31. 12. 2018 a spolufinancuje ho ESF prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost. ÚP ČR má v jeho rámci k dispozici 38 mil. Kč.

Úřad práce: Ve Středočeském kraji se rozbíhá „Generační tandem II“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Podstatou projektu je zajištění generační výměny. To v praxi znamená, že u jednoho zaměstnavatele pracuje na konkrétní pozici stávající zaměstnanec, kterému vznikne během následujících maximálně tří let nárok na řádný odchod do starobního důchodu a zároveň mu hrozí ztráta zaměstnání, a zapracovává nově přijatého kolegu do 30 let věku, který byl před nástupem do firmy v evidenci uchazečů o zaměstnání ÚP ČR

Uchazeč o zaměstnání může vstoupit do projektu, jestliže od skončení školy odpracoval maximálně dva roky, nebo byl na rodičovské dovolené či pečoval o osobu blízkou minimálně dva roky. Přihlásit se může i uchazeč do 30 let, který odpracoval delší dobu, ale byl na rodičovské dovolené nebo pečoval o sobu blízkou minimálně dva roky a zároveň opakovaně přišel o zaměstnání a dostal se do evidence ÚP ČR. V tomto případě ale musí splnit podmínku, že délka zaměstnání mezi jednotlivými evidencemi nepřesáhla 6 měsíců. 

Úřad práce ČR pak může zaměstnavateli, u kterého proběhne tzv. generační výměna, finančně přispět dvěma způsoby na společensky účelné pracovní místo (max. 20 000 Kč /měsíc) a současně na udržení stávajícího zaměstnance (až 24 000 Kč měsíčně). Firma může příspěvky na mzdy pracovníků pobírat po dobu 6 – 12 měsíců. Musí ale splnit podmínku, že oba takto uzavřené pracovní poměry budou v souběhu. 

„Cílem je posílit trend dnešní doby, a to smíšený kolektiv. Právě ten je nejefektivnější variantou pracovních skupin. Starší lidé mají neocenitelné zkušenosti a také přiměřený nadhled, navíc jsou loajální. Oproti tomu jejich mladí kolegové nejsou zatížení tzv. provozní slepotou, mají nadšení a nebrání se inovacím. To vše může velmi významně přispět ke zvýšení konkurenceschopnosti firem. Přidanou hodnotou je taktéž modifikace ženského a mužského elementu v týmech,“ vyzdvihuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková

„A právě mezigenerační přenos pracovních i životních zkušeností a současně podpora zaměstnatelnosti starších osob v předdůchodovém věku je podstatou tohoto projektu,“ dodává ředitelka Krajské pobočky ÚP ČR Renata Malichová

Program navazuje na pilotní projekt „Generační tandem“, který se v minulosti v tomto regionu osvědčil a ÚP ČR zaznamenal velký ohlas jak ze strany zaměstnavatelů, tak i samotných zaměstnanců a evidovaných uchazečů.Účastníci přijatí v rámci projektu se nejčastěji „dělili o místa“ v administrativě, účetnictví, výzkumu, zemědělství, strojírenství, v dělnických profesích, ve zdravotnictví, bezpečnosti, obchodu nebo sociálních službách. 

Jedním z těch, kteří v předchozím období našli práci díky projektu, je zootechnik Zdeněk Peták z Krásné Hory nad Vltavou. „Dostal jsem možnost pracovat v moderním provozu a s progresivními technologiemi. S kolegou si rozumíme jak po pracovní, tak i lidské stránce,“ popisuje svou zkušenost. 

Jako výhodný způsob zaměstnávání vnímá možnost, kterou „Generační tandem – podpora generační výměny“ nabízí, ekonom ZD v Krásné Hoře nad Vltavou Marek Kadeřábek„Zaměstnavatelům se otevírá možnost širšího výběru potenciálních zaměstnanců na daná místa včetně částečné úhrady jejich mzdy,“ uzavírá.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…