Úřad práce je připraven pomoci propouštěným zaměstnancům Vítkovických strojíren

17.03.2018 18:00

Úřad práce ČR je připraven nabídnout pomocnou ruku všem, kterých se dotkne případné hromadné propouštění ve společnosti Vítkovické strojírny. ÚP ČR je v kontaktu se zaměstnavatelem a má informace o počtech a struktuře zaměstnanců. Zároveň už nyní nabízí pomoc ve věci možné změny zaměstnání. Variant, jak pomoci propouštěným zaměstnancům, je hned několik. Většina z nich je realizovatelná v rámci nástrojů a opatření aktivní politiky zaměstnanosti.

Úřad práce je připraven pomoci propouštěným zaměstnancům Vítkovických strojíren
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Úřad práce ČR bere, jako v jiných případech, i tentokrát celou situaci velice vážně a rozhodně nepodceňuje pečlivou přípravu. Jakmile obdrží informaci o hromadném propouštění, nabízí pomoc zaměstnancům ještě v době, než k němu fakticky dojde. V rámci mobilních poradenských středisek, která je možné zřídit přímo v prostorách podniku, poradí úředníci lidem, jak dále postupovat. Proberou s nimi jejich konkrétní situaci, seznámí je s nabídkou volných pracovních míst a pomohou jim například také s výběrem vhodné rekvalifikace.

„Úřad práce ČR klade velký důraz na cílené poradenství v oblasti trhu práce a dalšího profesního uplatnění propouštěných zaměstnanců, včetně párování stávajících pracovních míst a propouštěných osob tak, aby v ideálním případě tito lidé rovnou přešli do nového zaměstnání, ve kterém maximálně využijí svou stávající kvalifikaci a pracovní zkušenosti. V tomto ohledu ÚP ČR úzce spolupracuje se zaměstnavateli, kraji a obcemi,“ říká generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková a dodává: „Vzhledem k pozitivní situaci na trhu práce, kdy přetrvává velký zájem zaměstnavatelů o nové pracovníky, především v technických oborech, existuje velká pravděpodobnost, že řada zaměstnanců Vítkovických strojíren najde pracovní uplatnění.“

Možností v rámci aktivní politiky zaměstnanosti (APZ) je hned několik. V tomto případě přicházejí v úvahu především společensky účelná pracovní místa (SÚPM), rekvalifikace a cílené poradenství. V neposlední řadě může uchazečům pomoci v návratu do zaměstnání i řada projektů, které díky národním a evropským penězům realizují v jednotlivých regionech krajské pobočky ÚP ČR. Ke konci února úřad podpořil v rámci celé ČR prostřednictvím příspěvků APZ celkem 25 372 uchazečů a zájemců o zaměstnání. Jen v Moravskoslezském kraji to bylo 1 129 lidí.

Za zmínku stojí i příspěvek na podporu regionální mobility, který ÚP ČR poskytuje, a v jehož rámci může konkrétnímu uchazeči poskytnout po dobu až 12 měsíců 1 000 – 3 500 Kč měsíčně. Výše částky se odvíjí od dojezdové vzdálenosti. V Moravskoslezském kraji o něj dosud požádalo 1 811 osob.

V neposlední řadě je ÚP ČR připraven pomoci i zaměstnavatelům, kteří se rozhodnou propouštěné zaměstnance přijmout do pracovního poměru. Díky projektu „Podpora odborného vzdělávání zaměstnanců II“ (POVEZ II) mohou firmy získat na zaučení pracovníků až šest miliónů korun ročně. Finanční příspěvky jsou určeny na zvyšování odborných znalostí a dovedností stávajících i budoucích zaměstnanců.

Zaměstnanci ÚP ČR nabízejí též možnost rekvalifikací, včetně těch zvolených. ÚP ČR může financovat plně nebo částečně tři varianty rekvalifikací – ty, které zajišťuje sám, zvolené rekvalifikace a poslední variantou jsou rekvalifikace zaměstnanců, kteří jsou ohroženi ztrátou zaměstnání u stávajícího zaměstnavatele, např. z důvodu změny podnikatelské činnosti či útlumu jedné části podnikatelských aktivit.

Pokud zaměstnavatel nevyplácí zaměstnanci jeho mzdu (plat), její náhrady a odstupné, které zaměstnanci náležejí z pracovního poměru, nebo odměnu, popřípadě její náhrady, které zaměstnanci náleží z dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti, může se takový zaměstnanec obrátit na ÚP ČR a podat žádost o uspokojení splatných mzdových nároků. U dohody o provedení práce pouze za předpokladu, že odměna za celý měsíc je vyšší než 10 000 Kč. Podmínkou pro uspokojení mzdových nároků je, že zaměstnavatel je v platební neschopnosti, tzn. jestliže neuspokojil splatné mzdové nároky zaměstnanců, a to v den následujícím po dni, kdy na něho bylo vyhlášeno moratorium před zahájením insolvenčního řízení nebo po dni, kdy byl na něho podán insolvenční návrh u příslušného soudu v ČR. Insolvenční návrh mohou podat i zaměstnanci, kterým zaměstnavatel nevyplatil mzdu.

Zaměstnanec může uplatnit splatné mzdové nároky nejpozději do 5 měsíců a 15 kalendářních dnů následujících po dni, kdy místně příslušná krajská pobočka ÚP ČR zveřejnila neprodleně na úřední desce informace o vyhlášení moratoria před zahájením insolvenčního řízení nebo o zahájení insolvenčního řízení. Žádost je třeba podat písemně. Při uplatnění mzdových nároků je zaměstnanec povinen prokázat dobu trvání pracovního poměru, dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti. Zaměstnanec může uplatňovat mzdové nároky za 3 měsíce rozhodného období, kterým je kalendářní měsíc, ve kterém bylo vyhlášeno moratorium před zahájením insolvenčního řízení, nebo ve kterém byl podán insolvenční návrh, jakož i tři kalendářní měsíce předcházející tomuto měsíci a tři kalendářní měsíce následující po tomto měsíci. Příslušné měsíce si vybere sám a specifikuje je v příslušné žádosti o uspokojení svých mzdových nároků. O nároku rozhoduje ÚP ČR prostřednictvím krajské pobočky ÚP ČR, v jejímž obvodu má zaměstnavatel sídlo. Žádost však mohou zaměstnanci podat na kterékoli krajské pobočce nebo kontaktním pracovišti Úřadu práce ČR.

„Společnost Vítkovické strojírny s.r.o. má sídlo v Praze. Zaměstnanci ale vykonávají svou činnost v Ostravě. Aby nemuseli vážit cestu kvůli podání žádosti o vyplacení náhrady mzdových prostředků až do metropole, bude formuláře přijímat Krajská pobočka ÚP ČR v Ostravě. Naši úředníci je následně předají ke zpracování kolegům v Praze,“ shrnuje ředitel Krajské pobočky ÚP ČR v Ostravě Petr Prokop.

K 28. 2. 2018 evidoval Úřad práce ČR v Moravskoslezském kraji celkem 48 512 uchazečů o zaměstnání. Podíl nezaměstnaných osob činil 5,6 %. Nejvyšší nezaměstnanost hlásí okres Karviná, nejnižší pak Nový Jičín. Zdejší zaměstnavatelé nabízeli ke konci února prostřednictvím Úřadu práce ČR 14 708 volných pracovních míst. Největší zájem měli o svářeče, řezače plamenem a páječe, dále o pomocné pracovníky ve výrobě, řidiče nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel nebo o pracovníky ostrahy a bezpečnostních agentur. Tradičně velká poptávka je po technických kvalifikovaných profesích, a to po nástrojařích, svářečích, seřizovačích a obsluze obráběcích strojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…