Úřad práce loni podpořil téměř jednadvacet tisíc uchazečů nad padesát let

08.03.2017 10:40

Zatímco v roce 2014 tvořili lidé nad 50 let z celkového počtu osob podpořených v rámci nástrojů a opatření aktivní politiky zaměstnanosti (APZ) 23,2 %, loni jejich podíl stoupl na 26,3 %. Jen během současného programového období zařadil Úřad práce ČR do regionálních projektů přes osm stovek uchazečů o zaměstnání (UoZ) z této cílové skupiny. Více než 360 z nich získalo v jejich rámci zaměstnání na společensky účelných pracovních místech (SÚPM) nebo veřejně prospěšných pracích (VPP). Podpora pracovního uplatnění této skupiny uchazečů o zaměstnání patří mezi priority ÚP ČR a úřad v tomto ohledu motivuje i zaměstnavatele.

Úřad práce loni podpořil téměř jednadvacet tisíc uchazečů nad padesát let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Lidé nad 50 let jsou nedílnou součástí celkového pracovního trhu a v budoucnu budou patřit mezi klíčové hráče. Přesto jejich zaměstnávání stále brání předsudky a obavy, že se starší ročníky hůře učí novým věcem a adaptují se na změny, jsou pomalejší a nezvládnou udržet krok s technologickým vývojem. Přitom jde často o lidi, kteří mají bohaté životní a profesní zkušenosti, mají odrostlé děti, a tudíž mohou věnovat své práci mnohem více času. Pokud jim zaměstnavatel dá šanci, může získat loajálního zaměstnance.

„Mnohdy zbytečné obavy, se snažíme u zaměstnavatelů prolomit. Například v rámci monitorovacích návštěv, kdy je naši zaměstnanci kontaktují a představují jim široké portfolio služeb, které jim Úřad práce ČR může nabídnout, včetně regionálních individuálních projektů spolufinancovaných z evropských peněz. Jejich cílem je komplexně řešit situaci této skupiny uchazečů a udržet je co nejvíce aktivní,“ upozorňuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Stejně jako v uplynulém, tak i v současném programovém období, běží v rámci celé republiky hned několik projektů (Začínáme po 50 ve Středočeském kraji II., Aktivní v padesáti v Královéhradeckém kraji, Jdi dál! 50+ v Moravskoslezském kraji, Šance pro padesátníky v Plzeňském kraji, 50 PLUS v Jihomoravském kraji, Využij pracovní příležitost v Karlovarském kraji). Jen v průběhu loňského roku, kdy ÚP ČR spustil jejich realizaci, zařadil do projektů 826 uchazečů z cílové skupiny. Už 51 z nich získalo díky tomu nějaký druh kvalifikace (osvědčení o znalosti v oblasti finanční gramotnosti, pracovního práva apod.), 230 osob absolvovalo skupinové poradenství, 53 účastníků ukončilo některý z rekvalifikačních kurzů, 353 uchazečů získalo zaměstnání v rámci SÚPM a 5 lidí pak krátkodobé pracovní uplatnění na VPP.

Zaměstnávání osob v předdůchodovém věku podporuje ÚP ČR i prostřednictvím klasických nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti. Jedná se například o rekvalifikace, podporu veřejně prospěšných prací, individuální poradenství nebo příspěvky na zřízení či vyhrazení SÚPM. Zejména posledně jmenovaný nástroj sklízí velké úspěchy. O tom, že meziročně roste podíl uchazečů nad 50 let, které ÚP ČR v rámci APZ podpořil, svědčí následující čísla:

          Osoby podpořené v rámci APZ       Z toho lidé nad 50 let   Podíl UoZ nad 50 let z celkového počtu 

2014                130 983                             30 370                           23,2 %

2015                135 305                             32 252                           23,8 %

2016                 79 525                              20 943                            26,3 %

I přes veškeré snahy ze strany Úřadu práce ČR pomoci lidem starším 50 let na trh práce, může být překážkou jejich zdravotní omezení. Výsledkem je pak kumulace několika handicapů, a tím pádem mnohem nižší šance na získání zaměstnání.

„Uchazeče vyšších věkových kategorií demotivují také časté neúspěchy při výběrových řízeních. Zčásti se na tomto vnímání ale podílí sami. Trpí pocity méněcennosti, nevěří si. Přitom právě oni mohou vnést do firmy tolik potřebné zkušenosti, zodpovědnost, loajalitu a ve spojení s mladšími kolegy vytvořit velmi výkonný pracovní tým, a to napříč oborovým spektrem,“ shrnuje generální ředitelka. Mezi nejčastější překážky na cestě k získání zaměstnání patří nedostatečná znalost cizích jazyků a ovládání počítačové techniky. Na druhou stranu jsou tito uchazeči zodpovědní, velmi dobře spolupracují a mají reálné požadavky.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…