Úřad práce podpořil v Moravskoslezském kraji přes 4 tisíce zaměstnanců

21.11.2015 20:15

Celkem 193 zaměstnavatelů a OSVČ v Moravskoslezském kraji (MSK) získalo finanční podporu na základě schválené žádosti v rámci regionálního individuálního projektu "Vzdělávejte se pro růst v MSK II". Krajská pobočka Úřadu práce (ÚP ČR) v Ostravě podpořila 2 943 zaměstnanců. Dohromady absolvovalo vzdělávací aktivity programu 4 277 lidí. ÚP ČR vyplatil v tomto regionu celkem 78 mil. Kč, z toho 30 mil. Kč činily příspěvky na mzdové náklady a 48 mil. Kč šlo na vzdělávací aktivity. Projekt spolufinancoval ESF prostřednictvím OP LZZ.

Úřad práce podpořil v Moravskoslezském kraji přes 4 tisíce zaměstnanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitelství Úřadu práce ČR

Cílem projektu byla podpora zvýšení odborných znalostí, dovedností a kompetencí zaměstnanců, zaměstnavatelů a živnostníků působících ve vybraných ekonomických odvětvích.

„V rámci schvalování žádostí bral ÚP ČR v potaz aktuální situaci na lokálním trhu práce a řídil se předem nastavenými kritérii. Mimo jiné tím, jaký význam má v regionu odvětví a daný podnik, jak nezbytné je vzdělávání jeho zaměstnanců či jaký přínos budou mít vzdělávací aktivity pro zaměstnance,“ vysvětluje ředitelka Krajské pobočky ÚP ČR v Ostravě Yvona Jungová.

V rámci vzdělávacích aktivit si zaměstnavatelé a zaměstnanci zvýšili kvalifikaci zejména v technických oborech zaměřených na strojírenství. Nejčastěji jako svářeči, operátoři CNC strojů a programátoři. Zaměstnavatelé, kteří plánují rozšíření exportu, zase preferovali jazykové kurzy, v nichž se jejich zaměstnanci zdokonalovali v odborné terminologii. Prim hrála angličtina, dále pak italština, polština a němčina.

V průběhu realizace projektu získalo podporu na základě schválených žádostí celkem 193 zaměstnavatelů a živnostníků z Moravskoslezského kraje, přičemž někteří z nich projevili zájem v rámci jedné žádosti o příspěvek na více vzdělávacích aktivit.

Celkem přijala Krajská pobočka ÚP ČR v Ostravě 458 žádostí o příspěvek na zabezpečení vzdělávací aktivity v celkové výši přesahující 204 mil. Kč. Z toho jich 278 schválila a 117 zamítla. V rámci schválených žádostí následně uzavřela 774 dohod na zabezpečení vzdělávacích aktivit pro 5 088 zaměstnanců.

„Své znalosti a dovednosti si nakonec prohloubilo 4 277 zaměstnanců, které firmy zařadily do 737 školících aktivit,“ shrnuje projektová manažerka Renáta Gelačáková a dodává: “O obrovském zájmu zaměstnavatelů i jejich pracovníků svědčí nejen počty zapojených účastníků, ale také fakt, že podíl těch, kteří kurz absolvovali s úspěchem, dosáhl 96 %.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …