Úřad práce přistoupil k Paktu zaměstnanosti v Královéhradeckém kraji

27.06.2016 18:36

Intenzívní, aktivní a koordinovaná spolupráce všech partnerů v oblasti trhu práce a zaměstnanosti, rozvoj ekonomiky a konkurenceschopnosti Královehradeckého kraje. To je hlavní cíl Paktu zaměstnanosti, který v dnes v tomto regionu podepsalo sedm zakládajících členů, včetně Úřadu práce ČR. Společným aktem se tak zavázali k vzájemné spolupráci.

Úřad práce přistoupil k Paktu zaměstnanosti v Královéhradeckém kraji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Královéhradecký kraj je dalším z regionů, ve kterém se podařilo, na základě iniciativy Úřadu práce ČR, položit základy mnohem účelnější spolupráce mezi všemi partnery trhu práce, jež bude vycházet z dlouhodobé strategie regionu.

Pakty zaměstnanosti mezi sebou uzavírají kraje, krajské hospodářské komory a další subjekty činné na trhu práce, včetně ÚP ČR. V jejich rámci se signatáři zaměřují na komplexní a systémové řešení regionálních problémů. Mezi hlavní výzvy dnes uzavřeného Paktu paradoxně nepatří vysoká nezaměstnanost, ale naopak nedostatek zejména kvalifikované pracovní síly, nesoulad nabídky a poptávky na trhu práce, rostoucí regionální rozdíly či problematika sociálně vyloučených lokalit.

„Hlavním posláním Úřadu práce ČR je pomoci lidem k co nejrychlejšímu návratu do zaměstnání. K tomu, aby ta doba byla co nejkratší, je třeba, aby spolupracovali všichni partneři na trhu práce. A je to důležité především v dnešní době, kdy nám roste počet volných pracovních míst v evidenci a zároveň registrujeme vysoký podíl (42,7 %) dlouhodobě nezaměstnaných uchazečů. Naším úkolem je pokusit se obsadit co nejvíce volných míst klienty ÚP ČR. Řízená a účelná koordinace uvnitř regionu je tedy nezbytností,“ upozorňuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

„V tomto ohledu vnímám roli Úřadu práce ČR jako zásadní. V rámci dnes uzavřené dohody bude působit jako hlavní koordinátor aktivit na trhu práce a výkonný článek, který by měl zajistit nejen intenzivní spolupráci všech partnerů, ale také její strategické plánování. Tak, aby veškeré kroky, které v této oblasti společně přijmeme, pomohly zvýšit konkurenceschopnost kraje jako celku,“ doplňuje ředitel Krajské pobočky ÚP ČR v Hradci Králové Martin Horák.

Pakt umožní řešit situaci na trhu práce v kontextu regionálního rozvoje, ekonomického vývoje, dopravy, bytové politiky nebo třeba školství. A to především prostřednictvím koordinovaných aktivit jednotlivých partnerů, včetně projektů ESF, které realizuje zejména Úřad práce ČR, ale i další subjekty. Ke konci května 2016 činil podíl nezaměstnaných osob v Královehradeckém kraji 3,9 %. Bez práce bylo v tomto regionu 14 737 lidí. Nejnižší nezaměstnanost v kraji hlásí okres Rychnov nad Kněžnou – 1,9 %, naopak nejvyšší byla na Královehradecku – 4,7 %. Zdejší zaměstnavatelé nabízeli prostřednictvím ÚP ČR celkem 5 886 volných pracovních míst. Nejčastěji hledali řidiče nákladních vozů, kuchaře číšníky, dělníky, obráběče kovů, nástrojaře nebo seřizovače).

Královéhradecký pakt zaměstnanosti podepsal za Královehradecký kraj hejtman Bc. Lubomír Franc, za Krajskou pobočku ÚP ČR v Hradci Králové Mgr. Martin Horák, za Statutární město Hradec Králové primátor MUDr. Zdeněk Fink, za Krajskou hospodářskou komoru Královehradeckého kraje předseda Libor Pavlíček, MBA, za Regionální radu ČMKOS Královehradeckého kraje předseda Vlastimil Skořepa, za Svaz průmyslu a dopravy ČR generální ředitelka Ing. Dagmar Kuchtová a za Centrum investic, rozvoje a inovací ředitelka RNDr. Zita Kučerová, Ph.D. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…