Úřad pro ochranu hospodářské soutěže: Česká republika usiluje o navýšení limitů „kovidové“ veřejné podpory a její prodloužení

26.01.2021 18:47

Evropská komise předložila členským státům návrh páté změny dočasného rámce, který upravuje pravidla pro poskytování „veřejné podpory“ v souvislosti s pandemií COVID-19.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže: Česká republika usiluje o navýšení limitů „kovidové“ veřejné podpory a její prodloužení
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Návrh na změnu a prodloužení přichází poté, co Evropská komise provedla u členských států dotazníkové šetření ohledně využívání dočasného rámce a ohledně potřeb členských států provést v dočasném rámci změny, které by ještě lépe umožnily pomoc hospodářství a podnikům zasaženým vládními opatřeními přijatými v důsledku pandemie COVID-19. V rámci dotazníkového šetření Česká republika, prostřednictvím Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, uvedla své zkušenosti s aplikací dočasného rámce a zejména zdůraznila naléhavou potřebu zvýšit limity podpory a prodloužit účinnost dočasného rámce alespoň do konce roku 2021.

Anketa

Přímo na covid v Česku zemřela zhruba 1/3 lidí, kteří jsou uváděni jako oběti, uvedl ministr Blatný. Měl to říkat?

93%
7%
hlasovalo: 7384 lidí

V kontextu druhé vlny pandemie a v reakci na provedené šetření připravila Evropská komise změnový návrh, ve kterém zohlednila požadavky členských států, včetně požadavků České republiky. Dle předloženého návrhu by se tak limit podpory poskytované dle bodu 3.1 dočasného rámce měl zvýšit z 800 tis. EUR na 1,6 mil. EUR/podnik. Zvýšení limitů podpory je navrhováno také pro oblast zemědělství, rybolovu a akvakultury. Navrhuje se zvýšit rovněž maximální limit podpory poskytované dle bodu 3.12 dočasného rámce, což je kategorie podpory, kterou je možno poskytnout na nepokryté fixní náklady. Pokud bude návrh schválen v předložené podobě, účinnost dočasného rámce bude prodloužena do 31. 12. 2021.

Komise vyzvala členské státy k zaslání připomínek. Za tímto účelem Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, obdobně jako v případě předchozích revizí dočasného rámce, osloví  poskytovatele podpory. Na základě obdržených připomínek a komentářů připraví souhrnnou reakci za Českou republiku a odešle ji Evropské komisi.

K rychlé reakci Evropské komise v podobě předložení návrhu přispěla i iniciativa čtyř členských států. Ve společném dopise adresovaném Komisi vyzvali zástupci Rakouska, České republiky, Německa a Dánska k rychlé reakci Komise, která by vedla k podpoře oživení hospodářství a k páté revizi dočasného rámce. Ve společném dopise jeho signatáři požadovali zejména podstatné navýšení limitů pro poskytování podpory dle dočasného rámce a stejně tak i jeho prodloužení za současnou dobu platnosti.

Na internetových stránkách Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže najdete všechny podrobnosti o dočasném rámci a také přehled rozhodnutí Evropské komise, kterými jsou schvalována protikoronavirová podpůrná opatření poskytovaná v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo dopravy vybírá koncesionáře pro dostavbu D35 metodou PPP

11:27 Ministerstvo dopravy vybírá koncesionáře pro dostavbu D35 metodou PPP

Ministerstvo dopravy rozbíhá práci na výběru koncesionáře pro dostavbu vybraných úseků dálnice D35 m…