Úřad pro ochranu hospodářské soutěže: K tiskovému prohlášení Ministerstva dopravy

25.11.2017 17:17

Ministerstvo dopravy nepravdivě obvinilo ve svém tiskovém prohlášení z minulého týdne Úřad pro ochranu hospodářské soutěže z nestandardního postupu při prověřování tendru na mýtný systém.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže: K tiskovému prohlášení Ministerstva dopravy
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Ministerstvu přijde jednak zarážející, že všechna usnesení k doplnění dokumentace a informací údajně dostává v pátek a s krátkou lhůtou, dále pak označilo za neobvyklé, že Úřad si vyžádal informace o tom, jaké části zadávací dokumentace obsahují obchodní tajemství.

K prvnímu nepravdivému nařčení je možno dodat jen tolik, že u správního řízení zahájeného z moci úřední nebyla žádná z pěti výzev zaslaných ministerstvu dopravy odeslána v pátek, jednalo se vždy o středu a v jednom případě o pondělí. Ve druhém řízení zahájeném na návrh byla zaslána dvě oznámení, z toho jedno skutečně v pátek a s pětidenní lhůtou. Jednalo se nicméně o výzvu k dodání části chybějící dokumentace a u ní nelze dle § 263 odst. 4 zákona o zadávání veřejných zakázek delší lhůtu stanovit. Jak je z výše uvedeného přehledu patrné, na skutečnosti, že k ministrovi dopravy se výzvy Úřadu dostávají pravidelně až těsně před víkendem, nenese ÚOHS žádnou vinu. Úřad standardně zasílá výzvy prostřednictvím datových schránek a adresát je obvykle obdrží během několika minut. Tiskové prohlášení je důkazem neznalosti zákona o zadávání veřejných zakázek. Pokud by na ministerstvu dopravy znali tento zákon, pak by dobře věděli, jaká lhůta je zákonem stanovena.

Ministerstvo dopravy rovněž obsáhle nepravdivě poukazovalo na to, že Úřad po něm požaduje vyznačení obchodního tajemství v dokumentaci o zakázce. Jedná se přitom o zcela běžný úkon. Například v každém oznámení o zahájení správního řízení na návrh Úřad od účastníků řízení požaduje, aby označili části dokumentace, které považují za obchodní tajemství. Svou výzvou v tomto konkrétním případě Úřad navíc pouze reagoval na vyjádření samotného ministerstva ze dne 23. 10. 2017, v němž ministerstvo upozorňuje, že dokumentace obsahuje informace důvěrné povahy. Úřad tedy, aby dodržel své povinnosti související s ochrannou obchodního tajemství, si od ministerstva vyžádal informace o tom, které konkrétní části dokumentace obchodní tajemství obsahují, neboť z jeho předchozí komunikace bylo patrné, že o tom má povědomí.

Ministerstvo ve svých prohlášeních vyjadřuje starost o nestrannost posouzení mýtného tendru ze strany Úřadu. Přitom svým nátlakem a označováním zcela běžných úkonů ve správním řízení za nestandardní nijak nepřispívá k tomu, aby správní řízení proběhlo klidným a nerušeným způsobem. Úřad bez ohledu na tyto snahy bude i u zakázky na mýtný systém postupovat obdobně jako v jakémkoliv jiném případě – posoudí ji zcela nezávisle, pouze na základě platných právních předpisů a relevantní judikatury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…