Úřad pro ochranu hospodářské soutěže: Pokuta za zakázané dohody na českém trhu sportovního vybavení

23.05.2020 22:45

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil svým prvostupňovým rozhodnutím společnosti ABISTORE SPORT, s. r. o., pokutu ve výši 1 851 000 Kč za přestupek dle zákona o ochraně hospodářské soutěže.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže: Pokuta za zakázané dohody na českém trhu sportovního vybavení
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Porušení soutěžních pravidel se společnost dopouštěla v letech 2015–2018 uzavíráním a plněním zakázaných dohod s odběrateli o přímém určení cen sportovního vybavení pro další prodej konečným spotřebitelům. Důsledkem bylo narušení hospodářské soutěže na relevantním trhu sportovního vybavení na území České republiky. Úřad plnění těchto dohod do budoucna zakázal a současně uložil společnosti ABISTORE SPORT opatření k nápravě spočívající v povinnosti písemně informovat všechny své odběratele o zákazu a neplatnosti těchto dohod, a to do 30 dnů od nabytí právní moci rozhodnutí Úřadu. Rozhodnutí není pravomocné, účastník řízení proti němu podal rozklad.

Úřad zahájil správní řízení z moci úřední na základě předběžného šetření vyvolaném stížností na možné protisoutěžní jednání společnosti ABISTORE SPORT v září 2018 současně s provedením šetření na místě v obchodních prostorách společnosti ABISTORE SPORT, která se zabývá zejména velkoobchodním prodejem sportovních potřeb (tj. fitness vybavení; produkty pro posilování; kolečkové brusle, chrániče a příslušenství; koloběžky; skateboardy; lední brusle; vybavení pro badminton, tenis, squash a stolní tenis; trekingové hole, hole pro nordic walking a příslušenství; pomůcky pro plavání) především prostřednictvím B2B systému bez písemné smlouvy, případně prostřednictvím telefonické nebo e-mailové objednávky. U některých maloobchodních prodejců společnost ABISTORE SPORT vyžadovala striktní dodržování cen, v opačném případě omezovala či přerušovala dodávky zboží nebo zamezila odběrateli přístup do systému B2B. Protisoutěžní jednání společnosti ABISTORE SPORT potvrdila e-mailová komunikace zajištěná Úřadem v rámci místního šetření. Úřad v rámci správního řízení prokázal, že dohody o cenách uzavírané a plněné společností ABISTORE SPORT s jejími odběrateli naplňují formální i materiální stránku zakázaných dohod, jež způsobují narušení hospodářské soutěže a mají negativní dopad na kvalitu a intenzitu soutěžního prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…