Úřad pro ochranu hospodářské soutěže: Rekonstrukce státu nepodala ani jediný podnět

04.08.2018 19:20

Platforma Rekonstrukce státu v minulém týdnu uspořádala před sídlem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže happening, na kterém upozorňovala na údajně nezákonné zadávání veřejných zakázek v nemocnici České Budějovice a na poplatek 10 000 Kč, který je podle zákona o zadávání veřejných zakázek povinen zaplatit každý, kdo podává k ÚOHS podnět týkající se veřejné zakázky.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže: Rekonstrukce státu nepodala ani jediný podnět
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Je zarážející, že platforma zvolila hned na počátku formu halasného happeningu za přítomnosti svolaných médií. Na Úřad přitom platforma nezaslala nikdy v minulosti byť jen jediný podnět, který by se zakázek nemocnice v Českých Budějovicích týkal. Prostým výpočtem je navíc patrné, že naprostá většina daných zakázek musí být malého rozsahu a Úřad by se jimi ani nemohl zabývat. Pokud by naopak šlo o dělení zakázek, pak by opravdu stačil jen podnět jeden. „Pokřikování na ulici“ však ÚOHS jako podnět opravdu zaevidovat nemůže.

Lidé spojení s Rekonstrukcí státu se přitom v problematice veřejných zakázek orientují a výše uvedené jim muselo být zcela jasné. Částka 7 milionů korun, kterou by údajně bylo potřeba zaplatit kvůli podání podnětů na Úřad, je jen mediálně zajímavým číslem, které mělo přitáhnout pozornost. Rovněž tvrzení, že desetitisícový poplatek za podnět inicioval předseda ÚOHS, které platforma šířila, je nepravdivé. Připomínám také, že zavedení poplatku bylo ze strany zákonodárců pouze reakcí na hromadný podnět sdružení Oživení, který na řadu měsíců zcela ochromil kapacity ÚOHS.

Platforma se pouze snaží využít neinformovanosti občanů a tímto způsobem manipuluje s veřejností. V této souvislosti by bylo možné uvažovat nad tím, jaký měl být skutečný účel celé akce a kdo z ní má prospěch.

Závěrem pouze zopakuji, že bylo rozpoutáno mnoho povyku, nicméně ve skutečnosti se platforma zákonem předvídaným způsobem o jakékoliv upozornění Úřadu na možné porušování zákona ani nepokusila.

Petr Rafaj
předseda ÚOHS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Armáda ČR: Náčelník Generálního štábu AČR navštívil vrtulníkáře v Polsku

22:08 Armáda ČR: Náčelník Generálního štábu AČR navštívil vrtulníkáře v Polsku

Od ledna tohoto roku je v Polsku nově nasazena naše vrtulníková jednotka (Heli Unit). Stočlenný tým …