Úřad pro ochranu hospodářské soutěže: Sankce za vydávání doporučených cen odtahových služeb

16.11.2017 10:23

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil ve správním řízení zahájeném z moci úřední pokutu ve výši 276 tisíc korun Asociaci silničních a odtahových služeb, z. s., za narušení hospodářské soutěže na trhu odtahových služeb na území České republiky. Rozhodnutí již nabylo právní moci.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže: Sankce za vydávání doporučených cen odtahových služeb
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Asociace silničních a odtahových služeb se podle zákona o ochraně hospodářské soutěže dopustila správního deliktu tím, že od září 2013 do června 2016 přijala a uplatňovala zakázané a neplatné rozhodnutí sdružení soutěžitelů, spočívající ve vydávání doporučených cen odtahových služeb a rozpisu položek pro vyproštění a odtahy vozidel včetně pojízdné dílny a jejich zveřejňování ve formě doporučených ceníků pro období 2014/2015, 2015/2016 a 2016/2017 na internetových stránkách Asociace.

S ohledem na typovou závažnost protisoutěžního jednání hodnotí Úřad přijetí doporučených ceníků jako velmi závažné porušení zákona a z hlediska Zásad pro stanovování pokut se jedná o kategorii nejzávažnějších porušení soutěžních pravidel. Úřad do budoucna zakázal plnit uvedené rozhodnutí sdružení soutěžitelů a uložil opatření k nápravě spočívající v prokazatelném informování ve lhůtě do 30 dnů po nabytí právní moci tohoto rozhodnutí vhodným a účinným způsobem všech členů Asociace silničních a odtahových služeb o tomto rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Vzhledem k tomu, že účastník řízení uznal odpovědnost za daný delikt a splnil všechny podmínky pro narovnání, Úřad ukončil správní řízení s využitím procedury narovnání a snížil původně vyměřenou pokutu o 20 %.

Asociace silničních a odtahových služeb, z. s., je sdružením fyzických a právnických osob, které jsou přímými poskytovateli silničních a odtahových služeb nebo jsou s nimi jinak obchodně svázány. Předmětem činnosti Asociace je vzájemná spolupráce a výměna zkušeností mezi podnikateli s cílem zvyšování kvality poskytovaných služeb v oblasti technické a organizační pomoci motoristické veřejnosti. Asociace nemá status profesní komory zřizované zvláštním předpisem veřejného práva a členství v této asociaci není podmínkou pro provádění činností v oblasti odtahových služeb. V České republice existují i další sdružení odtahových služeb. Asociace měla v době zahájení správního řízení 41 členů.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

22:17 Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

Návštěvy pracovníků Kanceláře ombudsmana v domovech se zvláštním režimem ukázaly, že život tamních o…