Úřad pro ochranu hospodářské soutěže: Ústav využíval při nákupu léků výjimku nezákonně

05.09.2017 14:07

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj zamítl rozklad Ústavu hematologie a krevní transfuze a potvrdil pokutu ve výši 200 000 Kč uloženou tomuto zadavateli za to, že nakupoval léky na základě rámcové smlouvy a navazujících objednávek, aniž by smlouvu vysoutěžil v zadávacím řízení.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže: Ústav využíval při nákupu léků výjimku nezákonně
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Ústav pochybil, když neoprávněně využil zákonnou výjimku, dle které není zadavatel povinen sečíst předpokládané hodnoty obdobných souvisejících dodávek, které hodlá pořídit v průběhu účetního období v případě dodávek, jejichž jednotková cena je v průběhu účetního období proměnlivá a zadavatel tyto dodávky pořizuje opakovaně podle svých aktuálních potřeb. Uvedenou výjimku je třeba aplikovat toliko v souladu s jejím smyslem, jímž je „umožnění úsporného vynakládání finančních prostředků, neboť se předpokládá, že u takových dodávek bude zadavatel vybírat z aktuálních cenových nabídek jednotlivých dodavatelů a díky tomu bude dosahovat výhodnějších podmínek plnění“.

Ve zkoumaném případě však zadavatel neprováděl výběr zboží dle aktuálních cen a nabídek dodavatelů působících na relevantním trhu, ale pouze poptával zboží od vybraného uchazeče jako předem zvoleného dodavatele. Úřad konstatoval, že pokud měl zadavatel v úmyslu poptávat zboží pouze od jednoho dodavatele, pak mu nic nebránilo - zadat rámcovou smlouvu v zadávacím řízení dle zákona. Tím, že zadavatel nezadal veřejnou zakázku v žádném z druhů zadávacích řízení, mohl jeho postup podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky, neboť pokud by zadavatel provedl řádné zadávací řízení, mohl obdržet i nabídky dalších dodavatelů s výhodnějšími podmínkami. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…