Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se zaměřil na smlouvy na IT systémy uzavřené v jednacím řízení bez uveřejnění

19.09.2017 13:14

Zadání veřejných zakázek na technickou podporu, rozvoj a správu IT systémů v jednacím řízení bez uveřejnění jsou v posledním období předmětem intenzivního šetření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže („Úřad“). Použití jednacích řízení bez uveřejnění v oblasti veřejných zakázek na IT technologie bylo ve veřejném prostoru předmětem kritiky.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se zaměřil na smlouvy na IT systémy uzavřené v jednacím řízení bez uveřejnění
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Zejména v oblasti IT zakázek docházelo opakovaně k situacím, kdy zadavatel uzavřením smlouvy bez dostatečného ošetření mj. autorských a licenčních práv vytvořil pro vybraného dodavatele stav exkluzivity, a tím se stal na něm závislým. Takový dodavatel si pak následně může určovat cenu všech dalších plnění, která na původní zakázku navazují, aniž by taková cena byla výsledkem široké hospodářské soutěže. Jsou případy, když zadavatel takto v jednacích řízeních bez uveřejnění postupuje po dobu deseti i více let.

Úřad v poslední době prověřil a prověřuje více než čtyři desítky takových postupů zadavatelů. Řada prvostupňových rozhodnutí obsahujících závěry opírající se o novou judikaturu soudů již byla vydána, přičemž v nich byly za tento nezákonný postup v tomto okamžiku uloženy pokuty ve výši téměř 3 miliony korun. Po nabytí právní moci budou předmětná rozhodnutí uveřejněna na webu ÚOHS.

Vzhledem k šíři, dopadům a frekvenci uvedených pochybení Úřad rovněž připravuje rozsáhlejší informační materiál, v němž podrobně rozebere problematiku související s IT zakázkami, shrne limity postupu zadavatelů v jednacím řízení bez uveřejnění vycházející zejména z nejnovější judikatury správních soudů a upozorní na otázky, kterým by měl zadavatel před započetím zadávacího řízení na IT veřejné zakázky věnovat dostatečnou pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …