Úřad pro ochranu osobních údajů k právu na údaj o platech úředníků

02.11.2017 21:23

Zvážit konkrétní okolnosti před každým poskytnutím údajů o mzdách svých pracovníků musí samospráva či úřady podle středečního verdiktu Ústavního soudu.

Úřad pro ochranu osobních údajů k právu na údaj o platech úředníků
Foto: ČT
Popisek: ÚOOÚ

Úřad pro ochranu osobních údajů v této souvislosti uvádí, že v případě poskytování informací o platu a odměně či odměně státních zaměstnanců je nutné velmi pečlivě zvažovat veškeré zásahy do soukromí.

S přihlédnutím ke všem okolnostem je také nezbytné důkladně zvážit, zda jednomu základnímu právu není neoprávněně dávána přednost před druhým. K tomuto posouzení je třeba aplikovat test proporcionality (posouzení potřebnosti, vhodnosti a proporcionality v užším slova smyslu). Úřad upozorňuje, že pokud v daném případě nebyl vůbec proveden test proporcionality, nemohl být ani minimalizován zásah do práva na ochranu soukromí.

Obecně přitom platí, že povinný subjekt poskytuje celou řadu osobních údajů o zaměstnanci, jimiž jsou nejen výše, účel a podmínky poskytnutých veřejných prostředků, ale také jméno, příjmení, rok narození a obec, kde má příjemce trvalý pobyt. Existuje potenciální nebezpečí zneužití poskytnutí uvedených osobních údajů. Ohrožena může být bezpečnost osob sdělením bydliště, mohou být zneužity v pracovněprávních vztazích atd.

Úřad rovněž uvádí, že jak z ústavního pořádku ČR, tak z judikatury Soudního dvora EU vyplývá celá řada kritérií, která umožňují šetřit ve vyšší míře právo na ochranu soukromí a nalézt rovnováhu obou práv na základě principu proporcionality.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…