Úřad téměř zdvojnásobil kontroly rodin a jejich sociálních poměrů

16.04.2015 17:26

Zatímco v srpnu 2014 provedli zaměstnanci Úřadu práce ČR (ÚP ČR) v rámci celé republiky 15 142 sociálních šetření, v březnu 2015 jich bylo už 22 146 To je nárůst o 46 %. V praxi se tak pozitivně projevuje personální posílení úřadu v oblasti nepojistných sociálních dávek, který loni schválila vláda.

Úřad téměř zdvojnásobil kontroly rodin a jejich sociálních poměrů
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

ÚP ČR začal přijímat na základě rozhodnutí kabinetu nové zaměstnance v červenci 2014. Jednalo se celkem o 600 lidí. Posily působí hlavně v terénu. Cílem tohoto kroku je podpora efektivní výplaty nepojistných sociálních dávek a zajištění podmínek nutných pro výkon sociálního šetření, které se týká většiny dávek z oblasti pomoci v hmotné nouzi (HN).

V průběhu srpna 2014 – března 2015 provedli zaměstnanci ÚP ČR celkem 147 493 sociálních šetření. V jejich rámci zamítli 3 428 nových žádostí o některou z dávek HN a odejmuli 3 922 už vyplácených příspěvků. Celkové úspory dosáhly 47 470 251 Kč. Nejvíce sociálních šetření proběhlo v Moravskoslezském kraji - 40 112. Tamní sociální pracovníci zamítli na jejich základě 940 nových žádostí a rozhodli o odejmutí 742 už vyplacených příspěvků v tomto regionu.

„Celkově zjištěná statistická čísla tak jasně potvrzují, že personální posílení Úřadu práce ČR v oblasti nepojistných sociálních dávek přináší pozitivní výsledky,“ říká Kateřina Sadílková, pověřená řízením ÚP ČR.

Podstatou a cílem sociálního šetření je získání informací o životní a sociální situaci žadatele. Úředníci v jeho průběhu mohou ověřit, jestli se konkrétní klient skutečně nachází v podmínkách, které ho opravňují k nároku na dávku, její výši a výplatu, včetně trvání výplaty. Sociální šetření probíhá v přirozeném prostředí žadatele. Účelem je zjistit, v jakých životních, sociálních i materiálních podmínkách žadatel o dávku skutečně žije. U některých příspěvků musí úředníci jednat okamžitě a nárazově.

„V rámci šetření zjišťujeme, jaké panují v rodině žadatele či příjemce dávek rodinné vztahy, jak komunikuje s okolím nebo jak je schopen zabezpečit chod domácnosti a v případě, že pečuje o nezletilé dítě, jestli dbá na jeho řádnou školní docházku,“ vysvětluje náměstkyně pro sociální věci GŘ ÚP ČR Zdeňka Cibulková.

Pro účely přiznání dávek v hmotné nouzi je podstatné, kolik lidí žije ve společné domácnosti a jaké jsou jejich příjmy a společné výdaje, či jaký mají majetek. Při vlastním sociálním šetření úředníci posuzují, zda klient žije v bytě nebo v domě, jak velkou plochu obývá se všemi společně posuzovanými osobami, jestli má garáž, zahradu a jak je vybavená domácnost.

Sociální šetření mohou pracovníci útvarů hmotné nouze provést plánovaně, po předchozím upozornění klienta, ale také neohlášeně. V praxi tak dochází k tomu, že ne vždy zastihnou klienta doma. Jen v březnu se tak stalo v celkem 3 961 případech. Následně je pak nutné navštívit příjemce dávek pomoci v hmotné nouzi znovu, což znamená další čas, který zaměstnanci ÚP ČR stráví v terénu, aby ověřili skutečnosti, jež klient v žádosti o dávku uvedl. 

V rámci potřeby efektivní výplaty nepojistných sociálních dávek a kvalitní práce s klienty, kteří už v hmotné nouzi jsou, nebo jsou jí ohrožení, je stále aktuální potřeba navýšení počtu zaměstnanců zajišťujících tuto agendu. Potřeba navýšení je ale akutní také např. v oblasti dávek pro osoby se zdravotním postižením, příspěvku na péči či dávek státní sociální podpory (včetně dávek pěstounské péče). Centralizovaný ÚP ČR vznikl v roce 2011. Do té doby existovalo 77 samostatných okresních úřadů práce. V nich působilo celkem 8 136 lidí. Po zásadní organizační změně a převodu kompetencí v rámci zpracování a výplat nepojistných sociálních dávek k 1. 1. 2012 práce přibylo. Počet úředníků ale naopak klesl, a to o 1 953 osob. V době, kdy dávkovou agendu vykonávaly obce, pracovalo v této oblasti více než 3 642 lidí. Když přešla na ÚP ČR, dostalo ji na bedra 1 953 zaměstnanců. V červenci 2014 schválila vláda personální posílení v této oblasti, a to o 600 pracovníků. Momentálně má ÚP ČR celkem 10 007 zaměstnanců. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…